Näitus Lasnamäe tuletornide ajaloost on avatud veel nädala vältel

0

Veel nädala jooksul saab Lasnamäel, Linnamäe tee Maximas külastada pop-up näitust Lasnamäe veerul asuvate Tallinna sihi ülemise ja alumise tuletorni ajaloost. Eesti Meremuuseumi ja Lasnamäe Muuseumi projekti koostöös valminud näitus „Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ on külastajatele tasuta. 

„Lasnamäe veerul asuvad tuletornid on mänginud olulist rolli Eesti merendusajaloos ning on tuttavad igale tallinlasele. Mitu Lasnamäe tänavat on saanud oma nimed tänu tuletornidele ning mul on hea meel, et tänu meie pop-up näitusele paljud ajaloohuvilised tutvusid Tallinna tuletornide väärika ja põneva ajalooga. Need, kes pole veel jõudnud seda teha, saavad näitust uudistama tulla nädala jooksul,“ ütles Lasnamäe linnaosavanem Julianna Jurtšenko. 

Tallinna sihi alumine tuletorn ehk Valge majakas on ehitatud 1836. aastal. Tallinna ülemise tuletorni ehk Punase majaka hoone kerkis Lasnamäele mõnevõrra hiljem, 1896. aastal. Pikast teenistusest ja kahest maailmasõjast hoolimata aitavad mõlemad tuletornid jätkuvalt Tallinna lahel navigeerimisel ning töötavad ööpäevaringselt. 

Tegemist on pop-up formaadis näitusega, kus saab uudistada mõlema tuletorni mudelit ning uurida olulisemaid verstaposte majakate ajaloost arvukate arhiivifotode ja -dokumentide abil. Tuletornide ajalugu tutvustavad tekstid on saadaval eesti ja vene keeles. 

„Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ nimeline näitus ootab külastajaid Linnamäe tee Maxima XXX kaubanduskeskuse fuajees. Näitus on tasuta ning jääb avatuks 7. märtsini. Varem on näitust eksponeeritud ka Ülemiste keskuses.

Kommentaarid: