Reedel avatakse näitus Lasnamäe tuletornide ajaloost

0

4. veebruaril avatakse Ülemiste Keskuses pop-up näitus Lasnamäe veerul asuvatest Tallinna sihi ülemisest ja alumisest tuletornidest. Eesti Meremuuseumi ja Lasnamäe Muuseumi projekti koostöös valminud näitus „Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ on külastajatele tasuta. 

„Lasnamäe veerul asuvad tuletornid on mänginud olulist rolli Eesti merendusajaloos ning on tuttavad igale tallinlasele. Mitu Lasnamäe tänavat on saanud oma nimed tänu tuletornidele ning mul on hea meel, et paljudel ajaloohuvilistel avaneb võimalus teha lähemat tutvust Tallinna tuletornide väärika ja põneva ajalooga,“ ütles Lasnamäe linnaosavanema kohusetäitja Anu Aus.  

Tallinna sihi alumine tuletorn ehk Valge majakas on ehitatud 1836. aastal. Tallinna ülemise tuletorni ehk Punase majaka hoone kerkis Lasnamäele mõnevõrra hiljem, 1896. aastal. Pikast teenistusest ja kahest maailmasõjast hoolimata aitavad mõlemad tuletornid jätkuvalt Tallinna lahel navigeerimisel ning töötavad ööpäevaringselt. 

„Pea igas pealinna asumis võib leida Eesti merekultuuri pärleid. Sellised näitused nagu avatav, aitab neid märgata ja hoida. Mida täpsemalt teame, mis oli meie kodulinnas aastakümnete ning sajandite eest, seda paremini oma kodulinna ka väärtustame. Merenduspärandi hoidmine ja teadvustamine on Tallinnale kui iidsele merelinnale igati kohane tegevus,“ ütles Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Tegemist on pop-up formaadis näitusega, kus saab uudistada mõlema tuletorni mudelit ning uurida olulisemaid verstaposte majakate ajaloost arvukate arhiivifotode ja -dokumentide saatel. Tuletornide ajalugu tutvustavad tekstid on saadaval eesti ja vene keeles. 

„Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ nimelise näituse avamine toimub Ülemiste Keskuse aatriumis peasissepääsu juures järgmisel reedel, 4. veebruaril algusega kell 12. Näitus on tasuta ning jääb avatuks veebruari lõpuni. Kevade jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse. 

Foto: Ülemine tuletorn, ca 1900. MM F 216/20, Eesti Meremuuseum SA.

Lasnamäe muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Kommentaarid: