Tallinna Haigla sai rohelise tule

0

Juunis kiitis Tallinna linnavolikogu heaks Tallinna Haigla detailplaneeringu Paeväljale. Nüüd võib teha algust projekteerimise ja arhitektuurikonkursiga. Uue suurhaigla ehitus saab olema üks suurimaid investeeringuid, mida Tallinnas ja iseseisvas Eestis eales tehtud: selle maksumus ulatub 500 miljoni euroni. Linn arvestab, et osa sellest rahastusest tuleb Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Algatuse õnnestumise korral muutub kogu põhjapoolse Lasnamäe väljanägemine. Esiteks kerkib Tallinnasse uus kõrgetasemeline haigla, kuhu saavad ajale jalgu jäänud hoonetest kolida Ida-Tallinna ja Lääne-Tallinna keskhaiglad. See saab olema kompleks, kus tehakse keerukaid operatsioone. Sinna tulevad ka taastusravi- ja perearstikeskused ning polikliinik. Teises järgus tekib võimalus ehitada patsientide hotell ning rajada uurimus- ja rehabilitatsioonikeskused. Tegemist on unikaalse eriotstarbelise tervishoiukompleksiga, mitte pelgalt haiglaga.

Teiseks saame haigla rajamisega korda teha suurema osa Paeväljast. Detailplaneeringuga on ette nähtud mitme roheala ja üsna suure pargi rajamine, mis arvestavad kohaliku maastikuga ning aitavad säilitada unikaalseid taimi, mis kasvavad Paevälja lubjakiviplatool. Naabermajade elanikud ei pea haiglaehitust kartma, sest Meeliku tänava majadest eraldab seda ligi 100 m pikkune rohekoridor, mis on olemuslikult omaette teeäärne park.

Lõpuks laiendatakse projekti järgi Narva maanteed, selle läbilaskevõime suureneb. Üheskoos haiglaga plaanitakse rajada Narva mnt ja Mustakivi tee vaheline Rahu tee, kuhu suundub osa haigla liiklusest. Uus tänav ei tule suur ning saab olema üherealine, selle kõrval kulgevad jalg- ja rattateed. Lisaks sellele tehakse ehituse raames põhjalikke geoloogiauuringuid, et vältida põhjavee reostust. Paevälja suured muutused pole mägede taga!

Kommentaarid: