Ülemiste asum: tuletorn, tööstus ja lennujaam

0

Tihtipeale unustatakse ära, et Lennart Meri Tallinna Lennujaam jääb samuti Lasnamäe linnaosa koosseisu. Ometigi tegutseb just Lasnamäe Ülemiste asumis alates 1930. aastatest Eesti suurim lennujaam. Asumi ajaloost võiks rääkida väga pikalt, kuid keskendume täna kahele piirkonna sümbolile, milleks on Punase tänava tuletorn ja Dvigateli tehas.

1835. aastal rajatud puidust Ülemine tuletorn oli punast värvi ja selle järgi sai hiljem oma nime ka kõrval asuv tänav. Pool sajandit hiljem hakkas see kõdunema ning 1896. aastal kerkis selle asemele praegugi töötav 40-meetrine tuletorn, mis samuti punaseks värviti. Tuletorn elektrifitseeriti 1901. aastal ning tule nähtavuskaugus oli ligi 40 km. 1914. aastal sai tuletorn meile tuttavad värvid, see värviti valge-mustaks. Tuletornis on endiselt varuseadmena kasutusel 1895. aastal Pariisis valmistatud spetsiaalsed läätsed.

1899. aastal tööd alustanud Dvigateli tehast võib pidada Eesti tööstuse sümboliks. Algusaastail olid tehase toodanguks vagunid, trammid, raudsillad jm mahukad metallkonstruktsioonid. Järgnevatel aastakümnetel Dvigateli haare vähenes seoses esimese maailmasõja ja revolutsiooniliste sündmustega, kuna suurem osa tehase seadmetest evakueeriti Venemaale.

1930. aastatel keskendus Dvigatel lennukite ehitamisele ja vedurite remondile. Nõukogude ajal oli Dvigatel suurimaks sõjaväestatud ettevõtteks Tallinnas ning tehases koos selle juurde kuulunud pataljonide ja teenindussektoriga töötas ligi 7000 inimest. Dvigatelis toodeti seadmeid aatomielektrijaamadele ja jäälõhkujatele, kosmosetehnikat jm. Praeguseks on suur osa endise sõjaväetehase hoonetest leidnud uue elu innovatiivse Ülemiste City linnakuna.

Kommentaarid: