Katleri asum sai nime lihunikule kuulunud mõisa järgi

0

Nii mõnigi kohanimi on tuletatud kunagise omaniku nimest. Lasnamäel on selleks Katleri. Vähesed teavad, et Katleris paiknes mõis.

Mõisa rajas sinna 19. sajandi algul rahaasjade eest vastutanud linnaametnik (kämmerei) Carl Koch. Tema eesnime järgi kutsuti mõisa ja piirkonda Karlovaks (saksapäraselt Carlowa). Kuna mõisast lõuna poole jäi Tondi raba ning itta Tondi kõrts, siis piirkonna nimena oli kasutusel ka Tondi: nii aeg-ajalt kohtamegi allikates ka Tondi mõisa nime.

1870. aastatel omandas Karlova mõisa varem lihunikuna tegutsenud August Kattler (1840–1915), kelle järeltulijate omandusse jäi see järgnevateks aastakümneteks. Ligi sajandi eest, 11. detsembril 1927. aastal tabas mõisahoonet suur tulekahju. Sel ajal elas majas kuus perekonda. Tuletõrje tuli küll kohale, kuid kuna mõisa kandis polnud mõistetavalt veevärki ja lähedal asuv tiik oli juba jäätunud, siis ei suudetud pilbastest valmistatud katust päästa. Mõis oli kindlustatud väiksemas summas, kui oleks hinnanguliselt tarvis olnud korraliku remondi tegemiseks. Nii hävis mõisa mansardkorrus, mida kasutati eluruumidena. Kohalike mälestuste järgi oli mõisahoone järgnevatel aastakümnetel kollast värvi.

Juba Kattleri eluajal olid Karlova ja Katleri nimed vaheldumisi kasutusel ning hiljem jäi uuem ehk Katleri nimi peale. Mõisa juurde kuulusid aed ja mitu hektarit põldu. Lisaks peahoonele paiknes krundil ka üksjagu abihooneid. Pärast teist maailmasõda oli mõisakompleks Nõukogude armee kasutuses, kuid peagi rajati selle lähedusse sõjaväelennuväli. Nõukogude lennuvälja lennuraja jäänuseid kohtab endiselt mitmel pool Linnamäe tänava lähistel.

Kommentaarid: