7 arsti soovitust muretuteks pühadeks

0

Mõnusate pühade veetmiseks tasub tähelepanu pöörata nii enda kui teiste ohutusele. Confido Kiirkliiniku arst dr Andreas Abel annab nõu, kuidas pühad ohutult mööda saata ja kuhu pöörduda võimalike tervisemurede korral.

„Jõulud ja aasta lõpp on meil traditsiooniliselt seotud maitsvate pidusöökidega, mistõttu esineb sel ajal sageli mürgitusi valesti valmistatud või säilitatud toidu söömisest,“ räägib dr Andreas Abel, millised on pühadel levinumad tervisemured. Lisaks esineb pühade ajal sagedasti kukkumisi nii ebaõnnestumisel kuuse või kodu räästaaluse kaunistamisel kui ka lihtsalt libeduse tõttu.

Oma rolli vigastuste tekkimisel mängivad ka aktiivsed tegevused nagu kelgutamine, uisutamine või suusatamine. „Pühade järgselt kasvavad reeglina ka pöördumised depressiooni ja teiste meeleoluhäirete tõttu,“ ütleb arst.

Mida järgida, et pühad oleksid võimalikult ohutud?

  1. Kuuse ja maja kaunistamisel soovitab arst kasutada ronimiseks korralikku ja stabiilset alust või redelit ning vajadusel paluda sõber abiks.
  2. Veendu, et kodu oleks lapsele ohutu. Pühadel võib vanemate tähelepanu ettevalmistuste ja kodu kaunistamisega olla hajutatud. Samal ajal on kodudes lastele palju uut ja põnevat, mis tekitavad huvi ja kutsuvad suhu toppima. Mürgistust võivad põhjustada taimed, näiteks jõulutäht või ratsuritäht, aga ka tuletikud, valguspulgad ja paukherned.
  3. Oluline on tuleohutus – mitte kunagi ei tohiks jätta elavat tuld omapäi, ei kuusele ega lauale. Tuleohutust tuleb ka lastele meelde tuletada. Erilist tähelepanu pöörata ilutulestiku ohutule ja korrektsele kasutamisele.
  4. Väljas liikudes tasub eriti oma vanemaid sugulasi julgustada kasutama spetsiaalseid jalanõusid või saabaste külge kinnitatavaid naelu.
  5. Õues kandke pimedal ajal helkurit.
  6. Söömisel ja joomisel tasub olla mõõdukas, sest kumbki tegevus pole liialdamise korral tervislik.
  7. Saabuvate pühade ajal tasub enda ja lähedaste tervist jälgida ja veenduda, et olulised ravimi oleksid jõuludel ja aastavahetusel olemas.

Kust saab pühadel arsti abi?

Ootamatute tervisemurede või kergemate vigastuste, näiteks põrutuste, väikeste haavade ja pindmiste põletuste korral saab pöörduda Confido Kiirkliinikutesse, millest üks asub Lasnamäe Centrumis. „Samuti oskame aidata inimesi erinevate meeleoluhäirete puhul,“ ütleb arst.

„Veel üks sageli just pühade ajal esinev tervisemure on retseptide pikendamine, mis oma perearsti eemaloleku ajal võib osutada keeruliseks. Kiirkliinikus on arst olemas igapäevaselt ning retsepti pikendamise sooviga võib alati meie poole pöörduda või helistada 1330.“

Kommentaarid: