Nukumajade näitus Lindakivis 4.10-30.10

0

Nukumajade näitus Lindakivi Kultuurikeskuses on osa Heli Männi mänguasjade kollektsioonist, eksponeeritud on ca 80 nukumaja. Vanimad majad on peaaegu 100-aastased, uuemad päris kaasaegsed.

Majad on valmistatud puidust, vineerist, plekist, plastmassist, kartongist, mõned tehtud vanadesse kohvritesse.  Kogus leidub nukumaju Eestist, Rootsist, Saksamaalt, Inglismaalt, Venemaalt. Näitusel on tutvustavad tekstid nukumajade ajaloost, materjalidest, kuulsatest nukumaju tootvatest firmadest.

Tallinna Arte Gümnaasiumis kunstiõpetaja ja õppealajuhatajana töötava Heli Männi sõnul sai huvi vanade aegade ja asjade vastu alguse tänu vanaemale, kellega Heli Kiviõlis ja Peipsi ääres üles kasvades palju aega koos veetis. Kunstiinstituudis teatrikunstnikuks õppides võlus teda väikeste, kuid tõetruude makettide valmistamine. Mänguasjade kogumiseks andis tõuke Tallinna Lastemuuseumis toimunud  mängukarude näitus, kus eksponeeriti ka linlastelt „kokku laenatud“ mõmmikuid. 2000. aasta märtsis toimus Heli esimene lelude näitus „Möödunud sajandi mänguasjad“ Kiviõli Kunstide Koolis, suures osas vanematekodus alles hoitud asjadest, lisaks annetusi sõpradelt. Mänguasju on valikuliselt juurde kogutud – nukkudele ja karudele on lisandunud poiste asju, lauamänge, suveniirnukke – tänaseks on kogus üle 10 000 eseme. Lisaks „Möödunud sajandi mänguasjade“ näitustele on 20 aasta jooksul tehtud näitusi kollektsiooni erinevatest osadest, näiteks autodest, karudest, klounidest, suveniirnukkudest, lauamängudest, hetkel kokku 119.  Lindakivi Kultuurikeskuses olid „Möödunud sajandi mänguasjad“ 2008 aastal ja „Maailma suveniirnukud“ 2011 aastal. Heli kollektsiooni väikeseid ülevaateid on alates 2012 aastast olnud Paepealse Raamatukogu ja alates 2013 aastast Laagna Raamatukogu vitriinides

Käesolev suur nukumajade näitus on kaheksas (varem Iisaku Muuseumis, Narva Kunstigaleriis, Iloni Imedemaal Haapsalus ja Järvamaa Muuseumis, Kiviõli Linnaraamatukogus, Tartu Mänguasjamuuseumis, Kolga Muuseumis).

Heli Männi enda lemmikuks on Rootsi Lundby firma nukumajad, mille sisustus peegeldab Skandinaavia sisekujunduse trende. Siin on praegu 7 Lundby maja, vanim 1970-ndate algusest, uuem 2000. aastast. Osa mööblist on originaal, osa ise piltide järgi tehtud. Lundby majadele on sarnased ka inglaste Caroline`s House, taanlaste Lisa ja rootslaste Micky Lecsaker Gemla nukumajad. Kindlasti on ainulaadsed 1916. a sündinud sugulase kirjelduse järgi tehtud kohver-nukumaja ja mängumajaks kohaldatud Rakverest pärit maja makett, Eestis haruldased ka inglise firma Tri-angle plekist maja või DDR-i vineerist kokkupandav maja Parkstrasse 1.

Kommentaarid: