Milliseid vitamiine anda lapsele külmetuste hooajal?

0
Täisväärtusliku menüü puhul pole üldjuhul vaja vitamiine ei täiskasvanul ega ka lapsel. Keskkonna muutusest tulenev stress, sellega kaasnev ärevus ning viiruste hooaeg tingivad aga paratamatult vitamiinide võtmise vajaduse – nii täiskasvanutel kui ka lastel.
 
Tervisliku toidulauaga peres on lisavitamiinide ja mineraalide vajadus Tartu Sõbra Benu apteegi proviisor Astrid Oolbergi sõnul üldjuhul väiksem. Kuid kuna poest ja mitte oma aiast pärit toiduained on kasvanud tavaliselt pesitsiitide ja kasvuainete mõjul, pole neis Oolbergi hinnangul sageli nii palju vitamiine enam alles, nagu oleme teoorias harjunud arvama. “Kui lisada siia juurde keskkonnast tingitud muudatused, stress ja ärevus ning viiruste laiem levik, jõuamegi olukorrani, kus vitamiine ja mineraale jääb kehas vajaka ning immuunsüsteem hakkab kannatama,” kirjeldab ta.
 
Proviisori sõnul on lastel sisemist ressurssi paratamatult rohkem kui täiskasvanutel, kes on tundlikumad kohustuste, pidevas liikumises olemise, kellaaegade ja muude stressitekitajate suhtes. “Samas on täiskasvanud teadlikumad oma vajadustest ja oskavad ise paremini tähelepanu pöörata, millal oleks vaja immuunsüsteemi vitamiinidega turgutada. Laste puhul pole aga mõistlik lisavitamiinide ja mineraalainetega üle pingutada – neid tasuks anda peamiselt külmetuste hooajal immuunsüsteemi tugevdamiseks,” soovitab ta.
 
Küll aga märgib Oolberg, et tulenevalt meie kliimast ja vähestest päiksepaistelistest päevadest kogu Põhjamaal on kohustuslike vitamiinide seas nii lastel kui ka täiskasvanutel D-vitamiin, mille manustamist võib alustada juba vastsündinute teisest elunädalast. “Selleks, et D-vitamiin oleks ka laste jaoks meeldiv, saab neid valida nii tilkade kui ka suus sulavate tablettide kujul. Kuna D-vitamiin osaleb paljudes keha käivitavates protsessides, võiks jälgida, et keha sellest puudust ei tunneks,” paneb proviisor südamele.
 
Sügis paneb tervise proovile
 
Kui tegemist pole just kroonilise haigusega, mistõttu peaks pidevalt ravimeid tarvitama, tuleks Oolbergi sõnul teatud perioodidel vitamiinide ja mineraalainetega pausi pidada. “Seda võiks teha näiteks suvel, kui saame rohkem päikest ning ka meie enda naturaalsed ja vitamiine täis aiasaadused on paremini kättesaadavad. Samuti on lapsed suvel rohkem kodusemad ja tervemad. Sügisel kooli ja lasteaeda minnes pannakse aga nende immuunsüsteem erinevate mikrofloorade, bakterite ja haigustekitajate kokkupuutumisel proovile ning siis võibki jälle menüüsse haiguste ennetamiseks mõned vitamiinid lisada,” kirjeldab Oolberg.
 
Proviisori sõnul on laste immuunsüsteemi tugevdamiseks kõige sobivamad C- ja D-vitamiin ning punane päevakübar, mis on ka käsimüügis nii tablettide kui siirupite kujul lihtsasti kättesaadavad. Samuti võiks lisada menüüsse oomega 3 rasvhapped, mis aitavad kaasa keskendumisvõimele ja on kooliaasta alguse perioodidel alati rohkem tähelepanu all. “Tänapäeval disainitakse ravimeid väga palju ümber ja nii on ka muidu pisut ebameeldiva maitsega kalamaksaõli muudetud laste jaoks meeldivasse ravimivormi ehk marmelaadipadjakesteks,” lisab ta. 
 
“Oomega 3 rasvhapped pole kasulikud ainult ajule, aga ka veresoontele, vereringele ja liigestele, mistõttu võib neid kord päevas turvaliselt tarbida. Küll aga tasuks unustada ära muude mälu parandavate tablettide andmine lastele. Keskendumisprobleemide ja mäluhäirete korral peaks lapsega esmalt siiski perearsti või spetsialisti poole pöörduma ja seal põhjused välja selgitama,” rõhutab proviisor.
 
Ka toidulisandid võivad sisaldada allergeene
 
“Kuna üha rohkem teatakse ja tuntakse ära allergiate esinemist ning nende põhjustajaid, tasub tähele panna, et ka ravimid ja vitamiinid võivad sisaldada allergeene – näiteks gluteeni või laktoosi. Kindlasti tuleks lugeda toidulisandi pakendit või konsulteerida apteekriga ja allergeenide info üle täpsustada,” paneb Oolberg allergikutele südamele.
 
Proviisor toob välja, et ka toidulisandite liigtarbimine pole mõistlik. “Meie keha on loodud ise paljusid protsesse taastama ja käivitama, ilma et peaksime end pidevalt n-ö dopinguga täitma – seda ka laste puhul. Seega tasub aastaringse vitamiinivõtmise korral aeg-ajalt pause pidada, et taastada keha naturaalne toimimine,” selgitab ta ja lisab, et oluline on ka oma vaimse tervise eest hoolt kanda. “Laste puhul on oluline neid märgata – nii nende köha ja nohu kui ka nende soovi lihtsalt hellust ja tähelepanu saada. Vahel ravib see rohkemgi kui vitamiin.”

Kommentaarid: