Tallinnas viiakse läbi linnajõgede uuring

0

Peagi potsatab 2500 linnajõgede läheduses elava tallinlase postkasti küsimustik linnajõgede olukorra ja võimalike tervendusmeetmete kohta. Läbiviidav uuring on üks osa rahvusvahelisest projektist HEAWATER, mille laiemaks eesmärgiks on puhtam Läänemeri. 

Uuringu eesmärk on juhtida tähelepanu Tallinna linnajõgede olukorrale. Ühtlasi soovitakse teada saada, milline on linlaste arvamus linnajõgede tervendamise võimalustest. Küsitlus asetub laiemasse rohelise pealinna kontseptsiooni ning aitab paremini kaardistada, kuidas linlased hindavad meetmeid, mida saab rakendada linnajõgede liigirikkuse säilimiseks.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart sõnas, et linna jaoks on keskkonna hoidmine ja kaitsmine väga oluline. „Ühe osa linnakeskkonnast moodustavad väikesed linnajõed, mille eest tuleb hoolt kanda ning tagada nende liigirikkuse säilimine. Linnakeskkonna edasiseks planeerimiseks soovime teada elanikke arvamust. Seetõttu loodan, et head tallinlased osalevad ettevõtmises ning vastavad linnajõgede kohta käivale küsimustikule,“ lausus Kõlvart.

Muuhulgas on projekti raames Tallinna linnas kavas Mustjõest Läänemerre jõudva toitainete ja ohtlike ainete koormuse vähendamine. Seeläbi paraneb ka suplusvee kvaliteet Stroomi rannas.

Küsitlus toimub Euroopa Komisjoni INTERREG projekti „HEAWATER – Läänemere valgalal paiknevate väikeste jõgede tervendamine toite- ning ohtlike ainete sissevoolu ärahoidmise kaudu“ raames. Samasugune küsitlus on juba toimunud Turus (Soome) ja Söderhamnis (Rootsi). Projekti eesmärk on vähendada välja valitud jõgedes Turus, Tallinnas ja Söderhamnis toite- ja ohtlike ainete kontsentratsiooni vähemalt 10% võrra. Projekti kogueelarve on 1 898 060 eurot ja Tallinna projekti eelarve on sellest 534 987 eurot.

Kommentaarid: