20 + 20 = Lasnamäe Muusikakool

Maile Harik Tallinna 13. keskkooli muusikaosakonna juhataja 1980–2000 Lasnamäe Muusikakooli direktor 2000–2016

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muusikalist põhiharidust andev kool tähistab 40. tegutsemisaastat. Kooli juubeli puhul on sobiv meenutada pilliõpetamise algust 40 aastat tagasi.

1980. aasta 1. septembril avati Tallinna 13. keskkoolis (tollal Lasnamäe viimases majas) muusikaklass, kus hakati õpetama klaveri- ja akordionimängu. Õpilaste huvi oli suur ja mõni aasta hiljem avati plokkflöödiklass. Uut hoogu sai pilliõpe juurde, kui šeffid kinkisid koolile puhkpilliorkestri jagu pille. 20 aastaga kujunes muusikaklassist muusikaosakond 13 eriala ja mitme orkestriga.

Muusikaosakonnast muusikakooliks

Tänu rajooni täitevkomitee haridusosakonnale tekkis Tallinnas pretsedent, kus Lasnamäe lapsed said üldhariduskoolis nii üld- kui ka muusikaharidust. Õppetöö sisu muutus analoogseks õppega muusikakoolis, kus õpetatakse pillimängu, solfedžot, muusikalugu, orkestri- ja ansamblimängu. Muusikaosakonna õpilased esinesid sageli linnaosa lasteaedades ja koolides, kus korraldati loeng-kontserte. Avaravamate võimaluste tõttu aktiviseerus tegevus veelgi ning kontsertidega astuti üles Tallinna koolides ja lasteaedades. Traditsioonilised olid iga-aastased kontserdid mitmel pool Eesti koolides, raadiosaadetes, Estonia talveaias, Lindakivi kultuurikeskuses. Suursündmusteks olid puhkpilliorkestri osalemised laulupidudel.

2000. aasta aprillis võeti vastu otsus avada Lasnamäe Muusikakool seni tegutsenud Tallinna Laagna Gümnaasiumi muusikaosakonna alusel koos õpilaste, õpetajate ja aastatega kogunenud traditsioonidega. Nii jätkuski õppetöö Lasnamäe Muusikakoolis ja Tallinna Laagna Gümnaasiumi ruumides.

Oma majas on eriline aura

Alates 2005. aastast tegutseb kool oma majas suurepäraste õppimisvõimalustega ja kus on eriline positiivne aura. Lasnamäe Muusikakoolis saab õppida mängima 20 erinevat pilli. Tänu avaratele ruumidele avanes võimalus õpetada uusi erialasid, mida enne Tallinna muusikakoolides õppida ei saanud. Need olid oreli, bassikitarri, süntesaatori eriala. Klassikalisele õppesuunale lisaks avati veel popp-džässi õppesuund. Lasnamäe Muusikakoolis saab ainukesena Tallinnas õppida elektronmuusikat ja on avatud audio-visuaalne õpetus.

Muusikakool korraldab rahvusvahelist pianistide konkurssi Lustlik Klaver, mis on Eesti muusikakoolide õpilaste hulgas väga populaarne. Igakevadistel õuekontsertidel esinevad puhkpilli- ja sümfooniaorkestrid ning ansamblid.

2013. aastal tunnistati kool hea õpikeskkonnaga kooliks. Head õpitingimused ja pühendumisega töötavad õpetajad on taganud sellise taseme, et noored muusikud on oma oskusi tutvustanud kontsertidel Venemaal, Valgevenes, Rootsis, Soomes ja edukalt osalenud riiklikel ning rahvusvahelistel konkurssidel.

Muusikalise põhihariduse ehk vundamendi muusikaga tegelemiseks on saanud üldlaulupeo mudilaskooride üldjuht Kaie Tanner, rahvusvahelistel konkurssidel esinenud ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) õppejõud, helilooja Malle Maltis, rahvusvaheliselt tunnustatud akordionist Tuulikki Bartisok-Veskus, viimasel laulupeol oma kooridega esinenud Pärtel Toompere, Tõrva ja Ülenurme muusikakoolis õpetavad Gerda Nurmeots ja Hanna Vallimägi, meie oma koolis on õpetajaks Kersti Leppik. Nii Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis kui ka EMTA-s jätkavad õpinguid paljud meie kooli lõpetanud.

Muusikakooli juubeli puhul on koostatud raamat, kus pikaajalise tegevuse kohta saab põhjalikuma ülevaate sõnas ja pildis.

1 Kommentaar

Kommentaarid: