Tallinnas toimetatakse koostöös apteekidega ravimid kontaktivabalt koju kätte

0

Tallinn sõlmis Südameapteegiga koostööleppe, mille kohaselt tarnitakse linna koduteenuse klientidele hooldustöötaja poolt tellitud ravimid otse koju. Uus meede aitab tagada abi enim vajavate linnaelanike turvalise ravimitega varustatuse ning vähendab koduteenuse klientide otsekontakte.

Süsteem on lihtne – koduteenust osutav hooldustöötaja esitab kliendile vajalike ravimite osas apteegile tellimuse. Pärast komplekteerimist saadetakse ravimid kliendi kodusele aadressile kullerteenusega. Paki kättesaamine on kontaktivaba, mis tähendab, et vajalik isiku tuvastamine toimub distantsilt.

„Olukorras, kus sarnaselt e-toidupoodide koormusele on hüppelise tõusu teinud ka e-apteekide tellimused ning apteeki kohale minek pole riskirühmade jaoks mõistlik ega tihti ka võimalik, on jätkuv ravimite kojukande võimaldamine koduteenuse klientidele elutähtis,“ sõnas abilinnapea Betina Beškina.

 „Seni ostsid koduteenust osutavad hooldustöötajad klientidele ravimeid apteegist kohapealt ja viisid neile koju. Kullerteenuse kasutamine muudab protsessi kontaktivabaks ning seeläbi turvalisemaks,“ lisas ta. Pakutav teenus kaitseb hooldustöötajate tervist ning seeläbi on paremini kaitstud ka teenusel olevad isikud. „Kuna hooldustöötajad ei pea enam varasemas mahus apteegis käima, väheneb nende otsekontaktide arv ning seega on ka nende otsene nakatumise risk väiksem. Seeläbi hoiame sotsiaalteenuste klientide tervist, kelle juures hooldustöötajad abiks käivad,“ selgitas Beškina.

„Paljud meie koduteenuseid osutavad töötajad on linna poolt ka tahvelarvutitega varustatud. Koostöö Südameapteegiga võimaldab tellida vajalikud ravimid ka neile, kes ise internetti ei kasuta, näiteks eakad,“ lisas abilinnapea.

Apteek esitab arve koduteenust osutavale asutusele, kes saadab selle kliendile ravimite eest kas paberil või e-postiga. Juhul, kui klient ei saa kodus pangaülekannet sooritada, saab linn saata arve lähedase e-postile, kes saab ülekandega abistada. Kui kliendil pole lähedasi, kes saaksid arve tasumisel abistada, sooritab ülekande kauba tellimist koordineerinud asutus ning kliendiga tasaarveldatakse hiljem.

Teenus on tasulisel kujul kättesaadav ka ajutistele abivajajatele, näiteks kohustuslikus karantiinis viibijatele. Abivajaduse tuvastab kliendi elukohajärgse linnaosa sotsiaalhoolekande osakond. 

Oluline on seegi, et Südameapteek käitleb kõiki ravimeid vastavalt ravimiseaduses ja teistes õigusaktides kehtestatud nõuetele tehes sealhulgas koostööd Ravimiameti poolt valideeritud ja riskianalüüsi läbinud kullerteenuse pakkujatega.

Koduteenust osutatakse puudega inimestele, eakatele ja toimetulekuprobleemidega lastega peredele eesmärgiga aidata toime tulla harjumuspärases keskkonnas. Teenuse eesmärgiks on abistada inimest või perekonda toimingutes, mida  terviseseisundist või tegevusvõimest tulenevalt ei saa kõrvalise abita teha, kuid mis on vajalikud kodus elamiseks.

Kommentaarid: