Lasnamäe – kas võimaluste linn?

Miks ei ole linnaosa puhul enam tegu pelgalt magalaga.

0

Paeväljal ja Pae tn majaka ümber valmivad Lahekalda ja Tuletorni elamuarendus, ligi poole tuhande korteriga kavandatav asum Peterburi tee ja Raadiku tänava vahel – Lasnamäel on tõeline elamuehitusbuum. Samal ajal muutub spetsialistide hinnangul linnaosa aina atraktiivsemaks äriajamise kohaks ja tõmbab seega ligi ka ärikinnisvara arendajaid.

Perspektiivikamad suunad

Portaali City24.ee kinnisvaraturu ülevaates (14.01.2020) märgib 1Partner kommertskinnisvara juht Kirill Vigul, et tööstusajastu saab Lasnamäel läbi ning tulevikus on oodata eelkõige meelelahutus- ja äripindade kasvu. Sedalaadi objektide arendamine ongi praegu käsil Tähesaju, Tondiraba ja Osmussaare tee piirkonnas. Tähesaju kandis avas oktoobrikuus uksed Hortesi aianduskeskus, õige pea jõuab lõpusirgele kahe kaubanduskeskuse ehitus.

Varraku silla tagusel alal on kõik eeldused saada Lasnamäe sporditõmekeskuseks. 2014. aastal avatud Tondiraba jäähall juba tõestas end väärt vaba aja veetmise kohana nii spordisõprade kui ka kultuurinautlejate hulgas. Aastaks 2022 valmib halli kõrval ka multifunktsionaalne park mitme mängu- ja spordiväljakuga, dendropargi ning pikniku- ja grillikohaga. Veebruari alguses allkirjastati ka hoonestusõiguse seadmise leping ujula koos selle juurde kuuluva vee- ja spordikeskuse ehitamiseks Varraku tänavale. Olümpianormidele vastava ujula ehitamise plaanidest räägiti juba ammu, kuid sõlmitud lepinguga on seekord seatud ka ranged ajalised raamid – ujula peaks valmima hiljemalt 2025. aastaks.

Teine suurte tulevikuväljavaadetega Lasnamäe piirkond, mis tõmbab ligi nii ettevõtjad kui ka ärikinnisvara arendajaid, on Ülemiste asum. Postimehe portaalis ilmunud artiklis (29.01.2020) nimetasid arendusettevõtte Hammerhead OÜ spetsialistid Ülemistet üheks kolmest Tallinna piirkonnast, kus on oodata suuremat arenguplahvatust. On märkimisväärne, et teine artiklis märgitud piirkond asub samuti Lasnamäel – see on juba mainitud Tähesaju tn ala. Kolmas perspektiivikas ala on arendaja sõnul Kadaka ja Laki tänavad Mustamäel. 

Ülemiste City ärilinnak on laialdaselt tuntud kui IT-ettevõtete ja ka Maksu- ja Tolliameti asukoht, kuid vähesed teavad, et pisut kaugemal ärilinnakust Suur-Sõjamäe tänaval asuvad riigi suurimate kultuuriasutuste, Eesti Draamateatri ja Rahvusooperi Estonia tootmis- ja laokompleksid. Eelseisval suvel valmib samas ka Tallinna Linnateatri tootmis- ja laokompleks. 

Peamised eelised

Lasnamäe peamistes eelistes on spetsialistid ühel meelel – linnaosa paistab silma nii hea transpordiühenduse kui ka järjest kasvava elanikkonna poolest. Laagna tee ja Tallinna ringtee ühendab Lasnamäed kesklinna ja suuremate maanteedega, elanike arv aga, mis veebruarikuu alguse seisuga ulatus 118 077 inimese näitajani, tagab linnaosas tegutsevatele ettevõtjale nii tarbijaskonna kui ka tööjõud. Äripindasid vahendava ettevõtte Restate Property Advisors esindaja Erch Kivi märgib oma artiklis (City24.ee, 06.02.2020), et Lasnamäge võiks nagu New Yorki nimetada Eesti võimaluste linnaks. Kas on aeg loobuda pidamast Lasnamäge  betoondžungliks ja hakata mõtlema sellest just nimelt kui võimaluste linnaosast?

Kommentaarid: