Välisministeerium kutsub tähistama märgilist Euroopa päeva

0

Välisministeeriumi eestvedamisel toimub 9. mail ehk Euroopa päeval Tallinnas Vabaduse väljakul taas suurejooneline kontsert, kus esinevad Tommy Cash, nublu, Gameboy Tetris ja Bedwetters. Kontsert algab kell 18 ja on kõigile huvilistele tasuta.

Euroopa päev on sel aastal veelgi erilisem, sest Eestil täitub 20 aastat Euroopa Liidus ja NATOs. „ELi ja NATO liikmesus on taganud meile kindluse, et me ei ole enam kunagi üksi,“ ütles välisminister Margus Tsahkna. „Kutsun kõiki üheskoos kontserdiga tähistama märgilist juubelit, sest ühiste väärtuste ja eesmärkidega Euroopa riikide perre kuulumine teeb Eesti suuremaks.“

Euroopa päeva tähistamine Vabaduse väljakul algab juba kell 15 Euroopa Liidu ja NATO lipu heiskamisega, kuhu on oodata ka valitsuse liikmeid. Alates kella kolmest on väljakul avatud Euroopa ja NATO-teemaline üritusteala „Meie Euroopa, meie NATO“,  kus saab näha mitmeid unikaalseid väljapanekuid. Teiste seas on väljas Euroopa Liidu liikmesriikide saatkonnad, politsei- ja piirivalveamet, päästeamet, kaitseliit ja kaitsevägi. Eraldi mainimist väärivad politseikoerad, kes oma oskusi esitlevad. Euroopa Liidu telgis on avatud ka SLAVA Ukraina kohvik, mille missioon on toetada Ukrainat ja ukrainlasi.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela ütles: „Euroopa Liit sai alguse soovist, et Euroopa riikide vahel oleks rahu, mitte sõda, ja just seda me 9. mail tähistamegi. Euroopa päev on hea hetk, et endalegi üle kinnitada – Eesti on juba 20 aastat olnud edukas ja oluline liikmesriik Euroopa Liidus ja NATOs.“

Välisministeeriumi Euroopa päeva kontsert toimus esimest korda juba 1998. aastal ja tava taaselustati 2022. aastal. Sel aastal on kontserdi peaesinejaks auhinnatud räpiartist Tommy Cash.

Tommy Cash on tuntud julge visuaalsi ja helikeele poolest. Ta on tuuritanud ja lööb laineid üle maailma. Harva Eestis esinev artist ütleb, et ootab kohtumist kodupublikuga.

Euroopa päeva teemalised üritused toimuvad üle Eesti. Narvas Raekoja platsil toimub Euroopa päeva auks samuti suurejooneline kontsert, kus esinevad Smilers, Uku Suviste ja Alika koos Narva sümfooniaorkestriga. Tartu ülikoolis arutletakse Skytte Instituudi korraldatud konverentsil Euroopa Liidu mõju üle Eestile. Võrus aset leidval kontserdil astub üles Daniel Levi. Kõik Euroopa päevaga seonduvad sündmused on külastajatele tasuta. Rohkem infot sündmuste kohta leiab siit: http://www.euroopapaev.ee/

Euroopa päeva korraldavad välisministeerium, Euroopa Komisjoni Eesti esindus, Euroopa Parlamendi büroo, riigikantselei ja riigi tugiteenuste keskus. Kaaskorraldajad on Euroopa Liidu saatkonnad Eestis, kaitsevägi, kaitseliit, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, sõjaväeorkester ning Europe Directi keskused.

Kontserdi ürituse Facebookis leiate siit: https://www.facebook.com/events/875024724381843/

 

Kommentaarid: