Lasnamäel planeeritakse ruumilist sekkumist Mustakivi asumis

0

Tallinna Rohelise Pealinna “Rohejälg” projekti raames planeeris Tallinn koostöös Arhitektide Liiduga Mustakivi piirkonnas ruumilist sekkumist, mis muudab linnaruumi mugavamaks, pakub uusi tegevusvõimalusi ja tugevdab koha visuaalset identiteeti. 

„Plaani järgselt pidi projekt valmima juba aastal 2023, kuid nagu mitmed teised algatused, jäi majanduslikel põhjustel venima. Mul on hea meel, et saame niivõrd huvitavat projekti siiski sel aastal realiseerida. Antud piirkond vajab tulevikus suuremaid muudatusi ning ruumiline sekkumine aitab elanikel näha rohekm erinevaid võimalike funktsioone ning linnal saada paremat tagasisidet suurema projekti planeerimise jaoks“, ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko.

“Kui Tallinn oli Euroopa roheline pealinn, rääkisime pidevalt, et see pole projekt, vaid mõtteviisi muutus: linna peab muutma rohelisemaks ning linnaruumi peab pidevalt lisama põnevaid lahendusi. Jätkame ka tänavu mitme toona alustatud tegevusega ning ruumiline sekkumine Mustakivis on selle ehe näide. Lisaks Lasnamäele kavandame sekkumist ka Nõmmele Jaama tänavale,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. 

Tallinna Rohelise Pealinna “Rohejälg” projekti raames planeeris Tallinn koostöös Arhitektide Liiduga Mustakivi piirkonnas ruumilist sekkumist, mis muudab linnaruumi mugavamaks, pakub uusi tegevusvõimalusi ja tugevdab koha visuaalset identiteeti. Projekt, mis on valminud Eesti Arhitektide Liidu abil, kannab nime  „Elutoa tänav“..

“Elutoa tänav” on väikevormidest ja linnamööblist koosnev ruumiline lahendus, mis tugevdab Mustakivi asumi identiteeti. Tänava disain toob asumi keskusesse inimkeskset avalikku ruumi ja lisab ajaveetmise võimalusi. Projektiga luuakse sidus ruum ja tegevused Mustakivi bussipeatuse ümbrusesse ning kasutatakse hetkel tühjalt seisva ala potentsiaali. Tänav moodustab ühendava sihi Tondiloo/Kivila pargi, Mustakivi ja Kivila lasteaedade, elamukvartalite ning Mustakivi bussipeatuse vahele, muutes piirkonna terviklikumaks ja raamides jalakäijate liikumistrajektoore. 

Projekti nimi tuleneb sinna lisatavatest funktsioonidest, toimides elutoa pikendusena avalikus ruumis. Tänav kujundatakse kasutades erinevaid taktikalise ruumisekkumise võtteid, mille kaudu muutub vähe kasutatud ala meeldivaks ootamise ja ajaveetmise paigaks. Olemasolev keskkond modernistliku paneel arhitektuuri ja pastelse värvipaletiga on inspireerinud projekti vormi keelt ja tonaalsust, võimendades ümbruskonna kvaliteete ja lisades asumi elukeskkonnale värvi.

Lasnamäe ruumiliste sekkumiste avalik tutvustus toimus 08.05.2023 Tallinna Kuristiku Gümnaasiumis (K. Kärberi 9). Projekti tellijaks on Tallinna Strateegiakeskuse ruumiloome osakond ja Tallinna Keskkonna- ja kommunaalamet. Projekt peaks valmima 4 kuu jooksul peale lepingu sõlmimist.

Kommentaarid: