Linnaosa Valitsus kutsub korteriühistuid üles tagama rõdude ohutust linna toetuse abil

0

Eile öösel kukkus Kalevipoja põik asuva kortermaja rõdu betoonpaneel maha. Seoses sündmusega tuletab Lasnamäe Linnaosa Valitsus meelde, et Tallinna linna toel saavad korteriühistud välja selgitada rõdude ja varikatuste tehnilist seisukorda ning ehitustöödeks toetust taotleda.

“On veel vara öelda, mis põhjustas rõdupaneeli kukkumise Kalevipoja põik asuval hoonel. Õnneks ei saanud keegi vigastada,” märkis Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko. “Kuid on selge, et selliste juhtumite ennetamine on alati parem kui tagajärgedega tegelemine.”

Vastavalt seadustele on korteriühistutel kohustus tagada hoone ohutus, sealhulgas kontrollida rõdude esipiirdepaneelide kinnituselementide seisukorda ning vajadusel teostada korrosioonitõrjet ja kinnituselementide tugevdamist. “Kõike seda on võimalik teha Tallinna linna toel,” rõhutas Jurtšenko.

Audititoetuse abil saab muuhulgas välja selgitada rõdude ja varikatuste tehnilist seisukorda ning seejärel taotleda toetust ehitustöödeks korterelamu rõdude ja varikatuste auditi aruandes nimetatud vajalike tööde teostamiseks. Rõdude ja varikatuste auditi puhul hüvitatakse maksimaalselt 1000 eurot ning ehitustööde puhul kuni 10 000 eurot korterelamu kohta.

“Kortermajade rõdude ja lodžade regulaarne kontroll on äärmiselt oluline,” rõhutas Lasnamäe linnaosa vanem. “Rohkem kui kümme aastat tagasi läbiviidud uuring, mille tellis Tehnilise Järelevalve Amet, näitas, et 1960.–1990. aastatel ehitatud korterelamute rõdude seisukord on murettekitav.”

Uuringu tulemuste kohaselt on kinnituselementide tugevusomadused oluliselt vähenenud, see on tingitud ebapiisavast korrosioonikaitsest ja ehitusprojektile mittevastavatest kinnitustest. Vaadeldud kortermajades avastati, et 61% rõdude kinnituselementidel esines vähemalt üks suur probleem või isegi rohkem, samal ajal kui vaid 13% kinnitusi oli probleemideta. Lisaks märgiti, et olukord halveneb iga aastaga.

Lisainfot audititoetuse ja rõdude ja varikatuste auditi jätkutegevuse toetuse kohta saab leida Tallinna linna veebilehelt:https://www.tallinn.ee/et/korteriuhistu.

Kommentaarid: