Lasnamäe linnaosa vanem linnaruumis ilmunud näitusest: tänases olukorras on selline eneseväljendus sobimatu ja taunitav

0

19. veebruaril avanes Tallinna linnaruumis näitus „Hetk“, mille raames on Lasnamäel, Õismäel ja Mustamäel reklaamtahvlitel eksponeeritud neli vaadet hävinenud linnaruumile.  

Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko sõnul on näituse eksponaate kommenteeritud väga kriitiliselt. „Kindlasti ei ole Eesti Vabariigi sünnipäeva eelsel nädalal sobilik sellise näitusega välja tulla,“ nentis Jurtšenko. „Tallinna linn ja ka mina isiklikult  ei ole kunagi olnud kunsti eksponeerimise vastu linnaruumis, kuid sealjuures tuleb alati silmas pidada erinevaid aspekte ja asjaolusid. Esiteks, võttes arvesse maailmas toimuvat, on meie ühiskond juba vaimselt väsinud ning sellised pildid ei toeta ega mõjuta positiivselt meie vaimset tervist, vaid annavad vastupidise efekti.  Teiseks, avalikus ruumis ei saa selliseid pilte eksponeerida ilma täiendavate selgitusteta, sest neist sõidavad ja liiguvad mööda väga erinevad inimesed, sealhulgas väikelapsed, noorukid ja eakad, kellel tekivad pilte nähes erinevad reaktsioonid.“

Jurtšenko sõnul oleks sellise näituse koht siseruumes, kus oleks võimalik lisada täiendavalt juurde ka selgitav tekst ning näituse külastajad oleksid eelnevalt teadvustanud, mis laadi näitusega on tegemist. „Teatavasti on kunst küll üks viis vaimse tervise parandamiseks, kuid sedapuhku sellisel viisil eksponeeritud näitus seda eesmärki ei kanna,“ märkis Jurtšenko.

Näituse autorid on Estookin ja Rebeca Parbus. Näitus laieneb ka digimeediasse.

“Hetk” jääb linnaruumi üles 3. märtsini 2024.

Kommentaarid: