Veelgi rohelisemaks!

0

Kaasava eelarve hääletajad otsustasid rohelise Lasnamäe kasuks.

20. novembrist 3. detsembrini toimus internetis, haridusasutustes, üritustel ja välikontorites üle Lasnamäe kaasava eelarve hääletus. Juba neljandat korda ellu viidud projekti raames said linnaosa elanikud hääletada kaaslinlaste pakutud ideede poolt, mis on suunatud linnaosa elamissõbralikumaks, rohelisemaks ja turvalisemaks muutmisele. Kokku võttis Lasnamäel hääletamisest osa 1735 elanikku, valida sai 18 idee vahel. Rahva lemmikuks osutus 475 häälega idee „Botaanikaaed. Kompaktne paradiis betoondžunglis“, mille autoriks on Maxim Zuev. Projekti eeldatavaks asukohaks on Läänemere tee 14 ja esimesed sammud selle elluviimiseks on juba tehtud. Töö botaanikaaia plaani koostamiseks algas kohtumisest idee autoriga Maxim Zueviga, üheskoos linnaosavalitsuse esindajatega püüti jõuda selgusele, millised taimed sobiksid tulevasse botaanikaaeda istutamiseks. Eeldus on, et igal aastaajal peaks botaanikaaias leiduma kas õitsvaid või muidu pilkupüüdvaid taimi. Idee elluviimine eeldab ka vajaliku baastaristu loomist, mis tähendab jalgteede ehitamist ning aiamööbli ja joogiveekraani paigaldamist. Kui botaanikaaia loomise lähtekohad on sõnastatud, võimaldab see kaardistada konkreetse lahenduse maksumuse ja vastavalt sellele alustada projekteerimist. Optimistlike prognooside järgi peaks botaanikaaia ehitamine algama selle aasta sügisel.

Samal ajal edeneb ka eelmiste aastate kaasava eelarve võiduideede realiseerimine. Nii peaks aasta teises pooles valmima 2021/2022 hääletuse võiduidee, milleks on kauaoodatud avalikud tualetid Pae ja Tondiloo parkides. Seoses projekteerimise ja tööde ettevalmistamise keerukusega võtab tualettide ehitamine esialgu planeeritust paraku oluliselt rohkem aega. Aasta lõpuks aga uuendatakse Pirita jõe ääres asuv grillimisplats, mis kogus enim poolehoidu 2022/2023 hääletamisel.

Tasub märkida, et ka teiste linnaosade hääletamises osalejad olid paljuski „rohelisel lainel“. Nii osutus Mustamäel hääletajate lemmikuks idee rajada linnaosa hoovidesse puuviljaaiad, Kristiine elanikud soovisid haljastada kivist ja asfaldist liiklussaari, Kesklinnas aga tuli hääletamise tulemusel esikohale ettepanek istutada linnaosas rohkem mürasummutavaid põõsaid.

Hääletusele minevad ideed valitakse välja linnaelanike pakutud ettepanekute seast. See tähendab, et ka teil, hea lugeja, on võimalik välja käia oma ettepanek kodulinnaosa paremaks muutmiseks. Ideekorje peaks algama alles septembrikuus, nii et aega oma ettepaneku koostamiseks ja lihvimiseks on piisavalt. Selleks, et pääseda hääletusele, peab idee kas lahendama juba olemasoleva probleemi või looma mõne uue võimaluse kas linnaosas või terves linnas. Ideid saab esitada viies kategoorias: lapsed/noored, roheline linnaruum, turvalisus, sport ja vaba aeg, muu. Ettepaneku esitamisel peab võimalikult täpselt kirjeldama asukohta, kus projekt realiseeritakse, ning andma ka hinnangulise kulutuste suurusjärgu selle elluviimiseks.

 

Kommentaarid: