Lasnamäel avati mälestustahvel näitleja Sofja Blücherile

0

7. novembril avati Lasnamäel näitleja Sofja Blücherile pühendatud mälestustahvel. Lähikuudel saavad sellisel viisil jäädvustatud samuti Lasnamäel elanud skulptor Anu Põder ning karikaturist Hugo Hiibus.

„Mitmed Lasnamäel elanud või töötanud inimesed on jätnud olulise jälje Eesti aja- ja kultuurilukku. Soovime põlistada nende mälestust majade fassaadile paigaldatavate mälestustahvlitega. Täna avasime tema sünniaastapäeval mälestustahvli näitleja ja teatripedagoog Sofja Blücherile. Aastakümnete vältel kestnud tööga tõi Blücher luule- ja teatrimaailma tuhandeid uusi huvilisi,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Sofja Blücher (07.11.1927–10.09.2017) töötas üle 30 aasta Eesti Riiklikus Vene Draamateatris ning mängis ligi sajas rollis. Lisaks sellele oli ta elu lõpuni aktiivse pedagoogi, juhendaja, lavastaja ja väsimatu kultuuriedendaja rollis ning andis olulise panuse eesti, vene ja juudi kultuuri edendamisse. Mälestustahvel paigaldati Ümera 11 kortermaja, kus Blücher elas oma elu lõpuaastail, fassaadile.

Lähikuudel on plaanis paigaldada mälestustahvlid ka skulptor Anu Põdrale ning karikaturist Hugo Hiibusele. Mullu paigaldati Lasnamäel mälestustahvlid Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku eestseisja metropoliit Korneliusele ning dirigent ja helilooja Gustav Ernesaksale.

Mälestustahvlite paigaldamine sai hoogu Lasnamäe Muuseumi algatuse raames, mille käigus jäädvustatakse ja tutvustatakse Tallinna suurima linnaosa ajalugu. Mälestustahvlit väärivaid kandidaate sai esitada avaliku ideekorje raames ning lõpliku valiku tegi kultuuritegelastest ja linnaametnikest koosnev komisjon.

Kommentaarid: