Maarjamäe klindile rajatakse vaateplatvormiga sild

0

Lasnamäele Paeväljale rajatakse jalakäijate jaoks mõeldud turvaline sild koos vaateplatvormiga, kust avaneb lummav mere- ja linnavaade.

„Soovime rajada Lasnamäele, Kesklinna ja Pirita piiril kulgevale paeklindile, katkematu, ligi üheksa kilomeetri pikkuse pargiala. Selle üks esimesi käegakatsutavaid sekkumisi tekib Paeväljale juba uuel aastal, kui rajame isetekkelise ja ohtliku silla asemele uue ja kindla metallkonstruktsiooni, mis ühendab endas nii silda kui vaateplatvormi. Maarjamäe klindipealse näol on tegemist kohalike seas populaarse jalutuskäigu kohaga ning seal liiklemine ja ilusa panoraamvaate nautimine peab olema ohutu,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Praegu algavad silla projekteerimistööd. Selle ehitus algab orienteeruvalt 2022. aasta kevadel ning Paevälja jalakäijate sild koos vaateplatvormiga saab olema klindipargi rajamise raames tekkinud esimene uus sekkumine. Tööde käigus pööratakse suurt tähelepanu olemasolevate looduskoosluste säilitamisele ja üritatakse minimaalselt mõjutada ümbritsevat keskkonda. Selleks, et tagada kaitsealuste liikide tõhusat kaitset, tehakse tihedat koostööd Keskkonnaametiga. Sillaplaat valmib vabrikus eritööna ning tõstetakse kraanaga paika. Muudeks töödeks kasutatakse käsitööriistu, et kaitsta nii ümbritsevat taimestikku, kui ka klinti ennast. Sillaplaat on paekiviga sarnases tonaalsuses betoonplaat, mille piirded on painutatud roostevabast terastorust.

Planeeritava klindipealse pargi teekond algab Tartu maanteest ning kulgeb kuni Pallasti sillani mööda Lasnamäe tänavat, seejärel jätkub mööda Valge tänava äärt kuni Narva maanteeni välja. Klindipargi põhiosaks kujuneb aga Mäe tänavast algav Suhkrumäe paekallas, mis kannab ka olulist kultuuriajaloolist rolli: sealsetest paemurdudest on Lasnamäe lubjakivi murtud juba muinasajast saadik ja üle Eesti ehitiste ning kindluste müüridesse laotud. Edasi läbib kavandatava pargi teekond Narva maantee äärset nõlva ja lõpeb Pirita jõeorus.

Klindiala kujundamisel saab sekkumine olema minimaalne, et tagada linlastele turvalised liikumisvõimalused nii jalgsi kui ka jalgrattaga ning luua puhkenurki ja lummava merevaatega vaatekohti. Kohalikel elanikel avaneb võimalus kaasa rääkida pargi kujundamises.

Kujutis: Rhimo3d tarkvaraga loodud vaade sillale, Tallinna Strateegiakeskuse Ruumiloome kompetentsikeskus.

Kommentaarid: