Trad.Attack!, NOËP ja WATEVA kutsuvad eestimaalasi Maailmakoristuspäevale

0

Eesti staarid Trad.Attack!, NOËP ja WATEVA kutsuvad kõiki 18. septembril ühinema Maailmakoristuspäevaga, et pöörata tähelepanu prügile ja keskkonnaseisundile. Eriti on oodatud noorem põlvkond ehk lasteaialapsed ja kooliõpilased, kelle vahel loositakse välja kolme artisti tasuta kontserdid. 

Globaalset aktsiooni eest vedava Let’s Do it Worldi tegevjuhi Anneli Ohvrili arvates on just praegusel keerulisel ajal Maailmakoristuspäeva korraldamine hädavajalik ja tähtis. “Keskkonnaprobleemid pole pandeemia ajal ju kadunud, vastupidi, süvenenud. Peame jätkama ühiste jõupingutustega, et tegeleda jätkuvalt keskkonna ja kliimasoojenemise probleemidega. Maailmakoristuspäev pakub meile võimaluse kokku tulla, algatada ja jätkata süsteemseid muutusi,” märgib Ohvril. 

Sel aastalgi pöörab Maailmakoristuspäev muu hulgas tähelepanu väikeprügile ja eelkõige suitsukonidele. Mullu noppisid üle 30 000 eestimaalase aktsiooni käigus enam kui 1,5 miljon koni. Iga koni sisaldab lisaks plastile mürgiseid toksiine, mistõttu on konid üks ohtlikumaid prügiliike, mis ei tohi loodusesse sattuda. Teadaolevalt jõuab Eestis tänavatele või loodusesse 84 tonni suitsukonisid.

Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg kutsub inimesi tegema puhastust ka oma kodudes, otsima üles oma vanad elektroonikaseadmed ja saatma need uuele ringile. Maailmakoristusele on appi tulnud eestlaste loodud uuenduslik rakendus Ringy, mis aitab taaskasutada ja ümber töödelda kõik vabatahtlike annetatud elektroonikaseadmed. Võimalik tulu annetakse Maailmakoristusele tegevuse jätkamiseks. 

“Jätame järeltulevatele põlvedele suure koorma,” leiab Maailmakoristuspäev Eestis üldhariduskoolide keskkonnaprogrammi juht Kerli Laur. Seejuures lisab ta, et ettevõtmise üheks peamiseks eesmärgiks ongi kasvatada uut põlvkonda märkama suures pildis detaile ja detailides suurt pilti. “Me õpetame vastutust, meeskonnatööd, ühtehoidmist ning seeläbi austust ja armastust keskkonna ja looduse vastu. Mida targemad on järgmised põlvkonnad, seda puhtam on tulevik. Ja lapsed on nutikad, aktiivsed ja motiveeritud,” kiidab Laur. 

Tublidele noortele ja lastele on auhinnaks kaks kontserti. Õpilased-õpetajad on kutsutud koristusest osa võtma vahemikus 13.-24. september. Osalejatelt oodatakse ettevõtmise jäädvustamist nii pildis kui kirjas. Loosirattasse kantakse koolid-lasteaiad, mis on täitnud kõik tingimused, sealhulgas tagasisideankeedi. 

Tunamullu utsitasid noori tagant Nublu, Kristel Aaslaid ja NOËP ning koolikontserdi võitis 37 õpilasega Meremäe kool Setumaal. Mullu hoidsid Maailmakoristuspäeva lippu kõrgel NOËP, Pluuto ja Ariadne. Loosiõnn naeratas 82 mudilasega Taebla lasteaiale Läänemaal ja 118 õpilasega Värska gümnaasiumile Setumaal. 

Eesti Maailmakoristuspäeva korraldamist toetavad Eesti Keskkonnainvesteeringute Keskus, Ringy, Postimees Grupp, Raadio Elmar, ProTone, Transpordiamet, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eesti Jäätmekäitlus OÜ.   

Mullu võttis üleilmsest koristusaktsioonist osa enam kui 11 miljonit inimest 165 riigist. Ettevõtmist Eestist juhtiv organisatsioon Let’s Do It World on nüüdsest ÜRO Keskkonnaassamblee ehk UNEA akrediteeritud liige. Let’s Do It World võrgustikku kuulub 164 riiki.

Viiruse edasise leviku vältimiseks on vabatahtlikud oodatud koristama väikestes gruppides või individuaalselt, järgides kehtestatud piiranguid.

Kommentaarid: