Jalgpalli algusaastad Valge majaka jalamil

0

Eesti jalgpalli ajalugu sai alguse 20. sajandi algusaastail. Arvatakse, et mängu tutvustasid kohalikele inglise madrused. Nõmmel (mis toona oli eraldi linn) mängiti jalgpalli hiljemalt 1906. aastal ning Narvas 1908. aastal. Lasnamäe kirjutas ennast kohaliku jalgpalli ajalukku 6. juunil 1909. aastal, kui siin peeti jalgpallimatš Merkuuri ja Meteori võistkondade vahel.

Meteori tuumik koosnes kohalikest koolipoistest, kes treenisid Tallinnas elava inglase käe all. Viimane lausa tellis meeskonnale Inglismaalt vormiriietuse. Merkuuri meeskonda kuulusid Tallinna trükitöölised. Jalgpallimatš toimus Tallinna alumise tuletorni ehk Valge tänava majaka taga asunud niidetud karjamaal, mis siiski oli kõike muud kui sile. Meteor võitis 4:2.

Edaspidi kogus jalgpall populaarsust ning samas kohas mängiti mitu aastat. Meeskonnad moodustusid peamiselt sõjaväeosade, koolide, töökollektiivide ja laevade meeskondade baasil. On tähelepanuväärne, et Lasnamäel 1993. aastal asutatud FC Ajaxi koduväljak on väga lähedal ajaloolisele mänguplatsile.

Kommentaarid: