Rõduaedniku spikker suve üleelamiseks

0

Oma käe ja maitse järgi kujundatud rõdu annab linnakorterile hoopis teise ilme, targalt valitud ja hästi hooldatud rõdutaimed aga võimaldavad puhata linnamelust ja nautida rohelust. Selleks, et rõdul kasvavad taimed ja lilled elaksid üle tänavuse palava suve, soovitab Substrali aianduskonsultant Eneli Käger pöörata erilist tähelepanu väetamisele ja ühtlase niiskuse tagamisele, kodust pikemaks ajaks äraminekul aga tõsta potid varjulisemasse kohta.

Õige pott

Suuremad potid peaksid olema ilmastikukindlad, neid ei peaks talveks kuhugi siseruumi vedama.

Suurematele pottidele ja kastidele võiks panna alla rattad, et neid oleks taimede ühtlasemaks kasvuks lihtsam rõdul nihutada ja suunda muuta, see on otstarbekas ka rõdu või terrassi paremaks kujundamiseks, sest annab võimaluse hetkel mitte nii dekoratiivsed taimed silma alt kaugemale lükata.

Mahukamate pottide puhul võiks kindlasti arvestada rõdu kaalupiirangutega, sest ka kasvumuld on raske ning taimedki muutuvad aja jooksul suuremaks ja raskemaks. Liigse kaalu vältimiseks tuleks eelistada kergemaid plastikpotte ja segada poti põhjakihti juurde väiksema fraktsiooniga kergkruusa (keramsiit). Kergkruus aitab ka mulda pikemat aega niiskena hoida.

Niiskuse tasakaal

Sega taimede istutamisel mulda kergkruusa, tseoliiti, hüdrogeeli kookoskiude, need aitavad mullas niiskust hoida.

Turbamulla õhulisust aitavad hoida kergkruus, tseoliit, perliit, vermikuliit, kookoskiud.

Vali taimede kasvatamiseks heledamad potid, sest need ei kuumene päikeses nii kiiresti.

Osta või valmista ise taimede kasvatamiseks altkastmisega potid – need vähendavad kastmise tihedust ja vesi on taimedele pidevalt kättesaadav.

Kastmise vesi peaks olema õue või ruumi temperatuurist 2–3 kraadi soojem.

Kastmisel väldi vee sattumist taimede lehtedele.

Eelista taimede õhtust kastmist, et nad jõuaksid öö jooksul taastuda. Vajadusel kasta taimi nii õhtul kui hommikul. Jälgi, et muld saaks korralikult märjaks. Kui pott on väga läbi kuivanud, tõsta see mõneks ajaks suuremasse nõusse vee sisse. Vette võib jääda vaid muld. Piisav aeg on, kui mullapallist ei tõuse enam pinnale õhumulle (10–15 minutit).

Väetamine

Rikkalikuks õitsemiseks vajavad taimed väetamist. Isegi kui istutamise ajal sai mulda mingit pikaajalist väetist lisatud, vajavad just suvelilled kindlasti lisaväetamist, sest rikkalikuma õitsemise saavutamiseks istutame tavaliselt kolm korda rohkem taimi. Seda silmas pidades vajavad taimed ka kolm korda rohkem kastmist ja väetamist.

Väeta vastavalt väetise pakendil olevale juhendile. Taimed tunnevad end paremini, kui saavad igal kastmiskorral või üle korra väikeses koguses väetist. Suvelillede väetistel on pakendil tavaliselt kirjas väetamise norm kord nädalas. Soovitan selle jagada kolme kastmiskorra vahel. Näiteks 1 korgitäis liitri vee kohta – lisada korgitäis 3 liitri vee kohta ja kasutada kas üle päeva või näiteks esmaspäeval, kolmapäeval, reedel.

Hooldus

Iga taime eesmärgiks on anda järglasi. Selleks, et taimed rikkalikult õitseksid, tuleb ära näpistada vanad õied ning jälgida, et taimel poleks võimalik kasvatada seemneid. Nii sunnime taime ikka ja jälle uusi õisi moodustama.

Taimede valik

Kuigi on suvelilli, kes saavad ühtviisi hästi hakkama kõikjal, on ka erandeid ja väga ekstreemsetes kohtades tuleb meil kindlasti valikuid teha.

Päikeses saavad hakkama kõik väiksemate õite ja vahajate, hallide, hõbedaste või karvaste lehtedega taimed (ruse, raudürt, tiiviklill, santoliin, ristirohud, käokullad, mägisibulad, kukeharjad, keskpäevalilled…).

Varjulises kohas kasvavad suured lopsakad lihavad taimed – pegooniad.

Tuulises kasvukohas ei saa kasvada rabedate vartega taimed, mis murduvad kergesti, nagu mugulpegooniad, suureõielised petuuniad jt.

Kodust pikemalt ära olles

Eemalda taimelt õied, kui see on võimalik. Seda saab teha näiteks petuunia ja mugulpegoonia puhul.

Lõika tagasi pikemad harud petuunial, lobeelial, kaksikkannusel jt.

Tõsta potid varjulisemasse kohta, kuhu päike paistab vaid hommikupoole või hajusalt läbi puude võra.

Enne kodust äraminekut kasta taimi korralikult.

Kommentaarid: