Priisle kogukonnaaed sai kingiks plastpakenditest ümbertöödeldud 20 lille- ja peenrakasti

0

Kolm kuud kestnud kampaania raames korjasid inimesed üle Eesti kokku 160 kilo tühjasid ilutoodete plastpakendeid, mis töödeldi ümber 10 vastupidavaks lille-ja peenrakastiks. Uued kastid, millele Neular lisas omalt poolt veel 10 kasti kingiti Priisle kogukonnaaiale Lasnamäel, mis saab nüüd  laieneda ning võtta juurde uusi linnaaednikke. 

Priisle kogukonnaaial on käes teine täispikk hooaeg. Aias on kokku 89 peenart, millega tegelevad 42 aednikku, kuid kohal käivad ja aitavad ka nende perekonnaliikmed. Kõige noorem aednik on 9- ja vanim 91-aastane. 

“Linnaaiandusel on palju rolle. Üksikud aednikud suhtuvad oma peenrasse kui tõsisesse viisi ennast ära toita. Vanematele inimestele on see meelelahutus, puhkus pärast tööd või isegi teraapia, “ rääkis Priisle kogukonnaaia eestvedaja Aleksander Valdmann. “Lapsevanemate jaoks pakub see võimalust õpetada lastele vastutust ja kasvatada tööharjumusi. Lisaks aias toimetamisega kaasnevale rõõmule ja käegakatsutavale tulemusele tugevdab linnaaiandus inimeste vahel sotsiaalseid sidemeid. See omakorda aitab kaasa erineva taustaga inimeste lõimumisele ja kasvatab kogukonnatunde loomise kaudu turvalisust piirkonnas. Viimane on eriti aktuaalne magalarajoonides, kus sellega on probleeme kogu maailmas. Üks aed Priisle asumi 15 000 elaniku kohta pole palju, kuid see on siiski hea algus,” lisas Valdmann. 

Eesti ainus segaplastjäätmete ümbertöötlemisega tegelev ettevõte Neular otsib koostöös kohalike partneritega pidevalt uusi viise, kuidas koguda kokku ja sorteerida kasutatud plastpakendeid, mis muidu olmeprügi hulgas prügimäele või põletusse rändaks. Priisle linnaaednike toetamiseks ja elanikkonna harimiseks tehti seekord koostööd jaepoodide keti Rimi ning kosmeetikatootja Gariner’ga, kellega koos anti vanadele ilutoodete plastpakenditele uus elu peenrakastide näol. Garnier’ kogumiskastid, kuhu sai mai lõpuni tuua mis tahes kaubamärgi tühje pesemata ilutoodete plastpakendeid, asusid üheksas Rimi kaupluses Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis. 

Neulari juhi Ilo Rannu sõnul tegi eriti rõõmu, et lisaks Rimis toimunud kogumisele algatasid mitmed kogukonnad ise oma kogumiskampaania. “Oleme väga rõõmsad ja üllatunud nii suure koguse plastpakendite üle. Suur tänu kõigile, kes kampa lõid. Lisaks kogumiskastidele Rimi kauplustes võtsid meiega otse ühendust Nõmme, Pärnu ja Põhja-Tallinna kogukonnad. Nende elanikelt kogutud pakendid andsid väga suure panuse lõpptulemuse saavutamisel. Pärnu inimesed jätkavad kogumist juuli lõpuni,” lisas ta.  

Kampaania suurem eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust sellest, kuidas tekkinud plastjäätmed uuesti ringlusesse saata ning aidata nii kaasa globaalsele plastikuprobleemi lahendamisele. Eestis satub paraku väga palju plastpakendeid olmeprügi hulka, mis viiakse prügimäele või põletatakse. Ka ilutoodete pakendeid on võimalik sorteerida. Kui tühjaks saavad näiteks plastikust pudelid, tuubid ja topsid, tuleks need olmeprügi asemel visata pakendijäätmete hulka. 

Kommentaarid: