Avatud on Lasnamäe sõjalennuväljale pühendatud näitus

0

Neljapäeval, 10. juunil, avati Lasnamäe Centrumis Eesti sõjamuuseumi ja Lasnamäe muuseumi koostöös valminud näitus Lasnamäe lennuvälja põnevast ajaloost. Suve lõpuni eksponeeritakse näitust veel kahes kaubanduskeskuses.

Näitusel näeb arhiivifotosid ja saab teadmisi linnaosa 20. sajandi ajaloo ühe olulisema objekti kohta. Tegevust leidub ka kõige pisimatele ajaloohuvilistele.

„Lasnamäe paekaldal ja sellega piirnevatel aladel on siiani säilinud hoonete ja teiste kunagi Lasnamäe lennuvälja kompleksi kuulunud ehitiste jäänused. Ajapikku vajus see objekt, mis kunagi oli nii Eesti õhuvärav kui ka lennukitööstuse keskus, unustusehõlma ning seetõttu otsustasime täita selle tühimiku, tutvustades linnaosa elanikele ja külalistele seda aega linnaosa ajaloos. Oma valdkonna tippude ettevalmistatud ajaloonäitus on korraldatud Lasnamäe muuseumi ettevõtmisena. Et Lasnamäe lennuvälja ajaloost saaks teada võimalikult rohkem huvilisi, otsustasime korraldada just pop-up näituse. Lasnamäe Centrumist liigub näitus Linnamäe Maximasse, suve lõpupoole aga Peterburi teel asuvasse T1 kaubanduskeskusesse,“ rääkis Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ütles, et Lasnamäe lennuvälja rändnäitus on põnev projekt, mis laiendab muuseumi ekspositsiooni selle peamisest asukohast Viimsi mõisast väljaspoole. „Tükike muuseumi kaubanduskeskuses võib tunduda harjumatuna, kuid see võimaldab rääkida Lasnamäe ajaloost otse selle toimumiskohas ja ühtlasi tuua minevik niiviisi inimestele lähemale. Näitus on seda erilisem, et Lasnamäe lennuvälja ajalugu ei ole varem nii põhjalikult avalikkusele tutvustatud,“ rääkis Lill. Ta avaldas lootust, et pop-up näitus äratab inimestes huvi külastada ka sõjamuuseumi püsiekspositsiooni Viimsi mõisas ja rasketehnika angaari, mis ei asu Lasnamäest üldse kaugel.

Esimene lennuk maandus Lasnamäele juba 1913. aastal, kuid eriti märkimisväärne oli lennuvälja areng iseseisva Eesti kahe kümnendi jooksul. Sel ajal valmis suur linnak, mille mõned hooneid on säilinud tänaseni. Siin koolitati välja kümneid lennundusspetsialiste ning isegi konstrueeriti Eesti oma lennukeid.

Lisaks sõjalennukitele on Lasnamäelt õhku tõusnud ka kauba- ja reisijateveoga tegelenud lennufirmade masinad. Enne Ülemiste lennujaama rajamist lennati nii Helsingi kui Varssavi vahet just Lasnamäelt. Sellest ja paljust muust saab rohkem teada põneval näitusel.

Näitus Lasnamäe Centrumis jääb avatuks juuni lõpuni. Suve jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse.

Lasnamäe muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum on kaitseministeeriumi haldusalas tegutsev teemamuuseum, mis tegeleb Eesti ja eestlaste osalusel toimunud sõdade ajaloo uurimise, kogumise, säilitamise ja tutvustamisega.

Kommentaarid: