Näitus Lasnamäe lennuvälja ajaloost toob muuseumi kaubanduskeskusesse

0

Alates neljapäevast 10. juunist saavad kõik huvilised tutvuda Lasnamäe lennuvälja pika ja põneva ajalooga Eesti sõjamuuseumi ja Lasnamäe muuseumi koostöös valminud näitusel Lasnamäe Centrumi aatriumis.

Pop-up näitus Lasnamäe lennuvälja ajaloost Lasnamäe kaubanduskeskuses toob muuseumi linnaruumis sinna, kus inimesed igapäevaselt liiguvad. Näitusel näeb arhiivifotosid ja saab teadmisi linnaosa 20. sajandi ajaloo ühe olulisema objekti kohta. Tegevust leidub ka kõige pisematele ajaloohuvilistele.

„Lasnamäe muuseumi ettevõtmisena tutvustame linnaosa ajalugu ja toome selle elanikele lähemale sõna otseses mõttes: esmakordselt avame oma valdkonna tippude ettevalmistatud ajaloonäituse ühes linnaosa suurimas ja populaarseimas kaubanduskeskuses. Loodan, et talve- ja kevadkuudel tekkinud kultuurinälg saab sellega vähemalt osaliselt rahuldatud ning pakume kõigile meeldejääva elamuse. Seekordne näitus on järjekordseks tõestuseks sellest, et Lasnamäe on erilaadse ajalooga mitmekesine linnaosa,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

„See on hea võimalus Lasnamäe elanikele ja külalistele õppida tundma, mis oli Lasnamäel enne kui siia rajati elamurajoon. Ühtlasi loodan, et ajutise näituse kaudu saab Eesti ajalugu siinsetele inimestele lähedasemaks ja nad leivad tee tutvuma ka sõjamuuseumi püsiekspositsiooniga Viimsi mõisas, “ rääkis Eesti Sõjamuusemi direktor Hellar Lill.

Esimene lennuk maandus Lasnamäele juba 1913. aastal, kuid eriti märkimisväärne oli lennuvälja areng iseseisva Eesti kahe kümnendi jooksul. Sel ajal valmis suur linnak, mille mõned hooneid on säilinud tänaseni. Siin koolitati välja kümneid lennundusspetsialiste ning isegi konstrueeriti Eesti oma lennukeid.

Lisaks sõjalennukitele on Lasnamäelt õhku tõusnud ka kauba- ja reisijateveoga tegelenud lennufirmade masinad. Enne Ülemiste lennujaama rajamist lennati nii Helsingi kui Varssavi vahet just Lasnamäelt. Sellest ja paljust muust saab rohkem teada põneval näitusel.

Näitus Lasnamäe Centrumis jääb avatuks juuni lõpuni. Suve jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse.

Lasnamäe muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum on kaitseministeeriumi haldusalas tegutsev teemamuuseum, mis tegeleb Eesti ja eestlaste osalusel toimunud sõdade ajaloo uurimise, kogumise, säilitamise ja tutvustamisega.

lk 21

Kommentaarid: