Enne lõkke tegemist tuleta meelde tuleohutuse põhitõdesid

0

Soojad ilmad on sulatanud lume ja tuuled on puhunud kuivaks hangede alt välja sulanud mulluse rohu. Eelmisest aastast alles jäänud rohtkate on õhuke ja juba esimesed tuuled muudavad selle krõbekuivaks. Kuigi maapind on veel niiske, on kuluhein sellest hoolimata väga kergesti süttiv ja nii piisab ulatusliku kulupõlengu puhkemiseks vähesest.

Päästeamet tuletab meelde, et tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga ja hoolikalt tuleb jälgida, et sädemed ei lendaks kergesti süttivatele materjalidele. Lõkkekohta valides on oluline arvestada, et see oleks hoonetest ja metsast ohutus kauguses.

Looduses aega veetes tuleb meeles pidada tuleohutuse põhitõdesid ning tulega kaasnevaid ohtusid tasub selgitada ka lastele.

Ohutu lõkke põhitõed:

  • Lõkke tegemisel veendu, et lõkkekoht on põlevast materjalist puhastatud, hoonetest piisaval kaugusel ja tule tegemisega ei kaasne tuleohtu loodusele.
  • Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga. Tuleohu vältimiseks jälgi tule tegemisel või grillimisel tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele, metsale või põlevmaterjalile.
  • Koduaia lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit
  • Lõkke tegemisel hoia käepärast tulekustutusvahend (näiteks ämber veega, tulekustuti vm).
  • Enne lõkkekohast lahkumist veendu, et lõke oleks täielikult kustunud.

Kommentaarid: