Lasnamäel avati mälestustahvel Gustav Ernesaksale

0

Lasnamäe Sikupilli asumis, Riigi Kinnisvara AS büroohoonel aadressil Lasnamäe tn 2, avati täna mälestustahvel eesti dirigendile ja heliloojale Gustav Ernesaksale. Avamisel esitasid koorilauljad Ernesaksa tuntumaid koorilaule.

„Osa oma lapsepõlvest on Gustav Ernesaks veetnud tänapäeva Sikupilli asumis Lasnamäel. Neid maju, kus on tulevane dirigent ja helilooja lapsena elanud, vähemalt meie teada, ei ole tänaseni säilinud. Samas Ernesaksa seos Lasnamäega sellega ei piirdu. Siin Sikupilli asumis, Lasnamäe ja Majaka tänavate nurgal asuvas endises Sikupilli koolis töötas Ernesaks õpetajana“, ütles oma avakõnes Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet. „Gustav Ernesaksa pärand jääb meiega alatiseks ja selle pärandi hoidmiseks ja järgmistele põlvkondadele edasi andmiseks, täna, kui tähistame helilooja ja dirigendi sünniaastapäeva, jäädvustame mällu Ernesaksa talle pühendatud mälestustahvli avamisega Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) majal, aadressil Lasnamäe tn 2“, lisas Svet. Linnaosavanem tänas RKAS-i kollege, kes olid nõus selle tahvli jaoks aluse pakkuma, dirigent Raul Talmari ja koorilauljaid ning Erkki Vaaderit, kes on mälestustahvli valmistanud.

Gustav Ernesaksa poolt asutatud Eesti Rahvusmeeskoori direktor Indrek Umberg luges kohalviibijatele ette Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi muusika arhiivkogu hoidja Ene Kuljuse kirja, milles meenutatakse Eesti laulupidude eestvedajat ja sümbolit: „Gustav Ernesaksa kutsuti juba tema eluajal Laulutaadiks. Tema laul „Mu isamaa on minu arm“ oli ja on meie laulupidude lõpulauluks, mida oodatakse ja lauldakse pisarsilmil kaasa ka tänapäeval. Käesoleval ajal istub Gustav Ernesaks mõttesse vajununa lauluväljaku nõlval ja noored laulavad tema laule, kuid samas teavad temast üsna vähe. Peame meeles pidama, et tuleb tunnustada seda tööd ja vaimuhoidmist, mis läbi aastate on püsinud, rahvast edasi viinud ning usku, lootust ja armastust andnud. Teatri-ja Muusikamuuseumi nimel tänan ja tervitan Lasnamäe linnaosavalitsuse algatust avada Gustav Ernesaksa kodukohal mälestustahvel.“

Tseremoonial esinesid segakoori K.O.O.R. ja Rahvusooper Estonia Poistekoori lauljad Raul Talmari juhatusel. Koorilauljad esitasid dirigendi ja helilooja Gustav Ernesaksa tuntumaid koorilaule, mille seas oli ka rahvusliku säilivuse sümboliks saanud laul “Mu isamaa on minu arm” Lydia Koidula tekstile.

Mälestustahvel paigaldati Lasnamäe Muuseumi projekti raames. Projekti eesmärk on populariseerida Lasnamäe linnaosa ajalugu nii selle elanike kui ka kõigi tallinlaste seas. Linnaosavalitsus ootab ettepanekuid, kellele pühendatud mälestustahvlid võiksid meie linnaosa hoonete seintele lähitulevikus ilmuda. Oma ideed palume saata linnaosavalitsuse e-mailile – lasnamae@tallinnlv.ee, märksõnaga “mälestustahvlid”. Selleks loodud komisjon vaatab saabuvad ettepanekud läbi. Parimad ettepanekud kehastuvad  piirkonna järgmistes mälestustahvlites.

Kommentaarid: