Lasnamäe Linnaosa Valitsuse maja ümber asuvad roosipeenraid väetatakse uue põlvkonna kompostiga

0

Täna alustas Lasnamäe Linnaosa Valitsus katset ühekordsetest nõudest valmistatud komposti kasutamiseks. Esimesena katsetakse uue põlvkonna komposti roosipeenardel.

„Tallinn püüab vähendada linnaelu keskkonnamõju. Lisaks tavapärastele tegevustele nagu haljasalade laiendamine ning vee ja õhu kvaliteedi jälgimine, tähendab see ka uute tehnoloogiate kasutamist. Kuna oleme püüdnud vähendada ühekordselt kasutatavate plastnõude kasutamist, on loogiline küsida, mida teha nende alternatiividega, sealhulgas lagunevatest materjalidest valmistatud nõudega. Üks võimalus on need kompostida ja seejärel kasutada väetisena linna haljasaladel. Just sellist lahendust hakkame katsetama,” selgitas Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.

Pilootprojekti teostab  Lasnamäe Linnaosa Valitsus koostöös keskkonnasõbralike ühekordselt kasutatavate lauanõude jaotamise ettevõttega Mixpack OÜ. Viljandi folgifestivalil kasutusel olnud lauanõude töötlemise tulemusena saadud väetisi kasutatakse linnaosavalitsuse hoone ümber kasvavate rooside väetamiseks.

See on väetis, mis on saadud VEGWARE kaubamärgi taimsetest materjalidest ühekordselt kasutatavate kompostitavate toidupakendite töötlemisel. Pärast kasutamist kompostitakse sellistest materjalidest valmistatud nõud koos toidujäätmetega tööstuslikult. Õigetes tingimustes laguneb pakend kiiresti ja muutub ise toitaineterikkaks kompostiks, mis aitab taimedel kasvada.

„Linna filosoofia on elada ja tarbida teadlikumalt, tekitades keskkonnale minimaalset kahju, ning meil on hea meel, et kohalikud ettevõtjad ja ettevõtted toetavad Tallinna rohelist strateegiat ning pakuvad välja sarnaseid algatusi. Kevadel näeme ühise eksperimendi tulemusi ja positiivse tulemuse korral arutame sellise komposti võimalikku kasutamist linnaosa teiste haljasalade heakorrastamisel,” lisas Vladimir Svet.

Alates 1. oktoobrist 2019 on pealinna avalikel üritustel keelatud kasutada ühekordselt kasutatavaid lauanõusid ja plastikust seadmeid jookide ja toidu serveerimiseks. See linnavõimude uuendus aitab vähendada “plastist” jälge ja astuda sammu keskkonnareostuse probleemi lahendamiseks.

Kommentaarid: