Lasnamäe päevade raames on võimalus külastada Väo karjääri

0

Lasnamäe päevade ekskursioonide sari algab Väo karjääri külastamisest ja paekivi tootmisega tutvumisest.

Pealinna suurima ja mitmekesisema linnaosa ajalugu tutvustav projekt „Lasnamäe muuseum“ algab 24. augustil ekskursiooniga ühte tuntuimasse linnaosa ettevõttesse.

Paekivi kaevandamisega on Lasnamäel seotud palju kohti ja kohanimesid. Näiteks Pae järv, mis tekkis üleujutatud kaevanduskarjääri kohale või Kivimurru tänav, mis paikneb arvatavasti linna vanima, juba keskajal tuntud kivimurru kohal. Sõnajuur Paekivi, Paekaare, Pae, Paekalda osutab samuti sellele Lasnamäele omasele kivile. Tänapäeval saavad paekivi kihtide järgi nimed linnaosa tänavad, viimati Muldvalge ja Raudsüdame tänav.

„Nagu näha, on meie linnaosa ajalugu tihedalt seotud paekivi kaevandamisega. Sellepärast arvan, et linnaosa mineviku tundmaõppimine ei oleks võimalik kui me jätaksime tähelepanuta selle Lasnamäe kujunemise osa. Selleks, et linnaosa elanikud ja külalised saaksid rohkem teada selle, Lasnamäe ajaloos niivõrd olulist rolli mänginud kivi kaevandamisest, korraldab linnaosavalitsus ekskursiooni Peterburi tee taga asuvasse Väo karjääri,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Lasnamäe ühe vanima siiani tegutseva ettevõtte tegevus algas 1959. aastal ning jätkub edukalt ka tänapäeval. Ekskursiooni osalejatel on võimalus lähemalt tutvuda paekivi kaevandamise minevikuga ning näha, kuidas kaevandamist mõjutas kaasaegsete tehnoloogiate juurutamine.

Ekskursioon eesti keeles toimub teisipäeval, 25. augustil kell 12:00, vene keeles – esmaspäeval, 24. augustil kell 12.00. Osavõtuks on vajalik eelregistreerimine telefonil 645 7721, sest kohtade arv bussis, mis viib kohale, on piiratud. Kogunemine Mustakivi peatuses linnast väljuval suunal.

Lasnamäe päevade raames toimuvate ekskursioonide ajagraafikuga saab tutvuda SIIN: https://www.tallinn.ee/est/lasnamae/Ekskursioonid-16

Kommentaarid: