Mustakivi rahvusvaheliste liinide peatus saab teoks!

0

Linna elurütm muutub kiiresti. Alles kümme aastat tagasi tuli haldusküsimuste lahendamiseks, ostude sooritamiseks või meelelahutamiseks „linna sõita“. Nüüd on suur osa linna taristust Lasnamäe elanikel käe-jala ulatuses.

Muutustest ei jäänud puutumata ka ühistransport. Varem pidid lasnamäelased selleks, et ida suunas sõita, minema esmalt bussijaama, et pisut vähem kui tunni pärast kaugliinibussiga oma korteri akendest mööda vurada. Nüüd tuleb Lasnamäele Mustakivi asumisse kaugliinibusside vahepeatus.

Sellise peatuse vajadusest on ammu räägitud, kuid juttudest kaugemale ei jõutud. Olukord muutus umbes aasta tagasi, kui peatuse laiendamise ning ootepaviljoni ja vajaliku taristu ehituse küsimustega hakkasid tõsiselt tegelema linnavolikogu saadikud Maksim Volkov, Aleksandr Zdankevitš ja Andres Koldre. Lasnamäelastele nii vajalik objekt hakkas omandama reaalseid piirjooni.

Maksim Volkovi sõnul näitab vedajate statistika juba nüüd, et ligikaudu 40% reisijatest väljub just Mustakivis, loogiline on eeldada, et sama palju on ka bussi peale tulijaid. „Enne koroonaviirusega seotud piiranguid suundus ida poole keskmiselt 37 reisi päevas. Sõidu Mustakivi peatusest alustamisel võidab ajaliselt 74% Lasnamäe ja Pirita elanikest. Keskmine ajavõit on seejuures 30 minutit, rääkimata sellest, kui palju lihtsustab niisugune lahendus lastega ja pagasiga reisijate elu,“ selgitas Volkov.

Kohtumistel Lasnamäe elanikega on korduvalt kõlanud soov, et nende piirkonda tehtaks peatus ida suunal väljuvatele rahvusvaheliste liinide bussidele, märkis Aleksandr Zdankevitš. „Mulle kui Lasnamäe saadikule on tähtis, et see projekt muudaks elanike liikumise mugavamaks ja parandaks piirkonna transporditeenindust,“ lisas Zdankevitš.

Andres Koldre arvates võimaldab projekt vähendada koormust linna taristule, kuna Lasnamäe inimestel ei ole enam vaja bussijaama sõita. „Planeedi ressursside säästmiseks tuleb teha kõik, mis võimalik. Minu arvates on see peatus väike samm õiges suunas,“ selgitas Koldre.

Volkovi, Koldre ja Zdankevitši ettepanekul planeeriti linna 2020. aasta eelarve projektis raha ehitustöödeks. Projekti investeeringute kogumaksumus on ca 150 000 eurot. Seega leiab pikaajaline probleem lahenduse juba sel suvel ja Mustakivi transpordisõlm muutub sõna otseses mõttes rahvusvaheliseks.

Kommentaarid: