Kultuurikeskuses Lindakivi toimub doonoripäev

0

SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Lasnamäe linnaosa valitsus ootavad neljapäeval, 14. mail lasnamäelasi Lindakivi kultuurikeskusesse doonoripäevale.

„Doonoriverd vajatakse ka eriolukorra ajal, mistõttu ootame lasnamäelasi abivajajate hüvanguks verd loovutama. Selleks tuleb ennast interneti teel registreerida broneerimissüsteemis – see aitab doonorite tulekut hajutada ja vältida ühel ajal paljude doonorite saabumist ja nende vahelisi lähikontakte,“ rääkis Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet, kes ka ise neljapäeval regionaalhaigla verekeskuse toetuseks verd loovutab.

„Vereloovutusele ootame ainult terveid doonoreid, kellel puuduvad igasugused haigustunnused. Soovitame vereloovutamise edasi lükata neil, kes tunnevad ennast ebakindlalt või kahtlevad oma tervises,“ rõhutas Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep.

„Protseduuril on soovitav maske mitte kanda, sest arst peab veenduma, kas doonor on visuaalselt terve väljanägemisega ja õde peab saama vereloovutuse ajal jälgida doonori seisundit, et loovutuse ajal tal halb ei hakka,“ lisas Lellep.

Haigestumisohu ja puhangute tekke vältimiseks järgib verekeskuse personal kõiki tervishoiutöötajatele kehtestatud juhtnööre ja rakendab nakkushaiguse tõrje ja ennetamise meetmeid. Meditsiinilise läbivaatuse ja protseduuri teostamise ajal kannab õde ja arst maski või visiiri ning desinfitseerib doonoriga kokku puutunud töövahendid ja pinnad pärast iga doonorit. Ka doonoritele on pandud laudadele antiseptiline geel käte desinfitseerimiseks.

Doonoriks saab tulla täisealine kuni 60-aastane terve, puhanud ja söönud inimene ja kelle kehakaal on üle 50 kg ning kes omab Eesti Vabariigi kodakontsust või on elanud Eestis elamisloa alusel vähemalt kolm viimast kuud.

Kuna haiglad taastavad oma tavapärast töörütmi, siis on doonorivere vajadus kasvanud. Verekeskus on aga olukorras, kus osa ühiskonnast elab ja töötab veel eriolukorras ning seetõttu ei saa doonoripäevi kõikides tavapärastest kohtades korraldada.

Ootame väga kõik seniseid ja uusi doonoreid vereloovutusele, mis toimub neljapäeval, 14. mail kell 10.00-15.00 kultuurikeskuses Lindakivi (J. Koorti 22). Enne tulekut tuleb registreerida ja tutvuda lisainfoga verekeskuse kodulehel https://verekeskus.ee/.

Kommentaarid: