10+1 soovitust, kuidas hoolitseda kingitud lillede eest õigesti

0

Kogusime Naistepäevaks mõned soovitused selle kohta, kuidas kingitud lillede eest õigesti hoolitseda, et need rõõmustaksid teid nii kaua kui võimalik. 

Eemaldadage lillede ümbert paber või kile, mis võib ulatuda vaasis olevasse vette.

Vahetage vett lilledel iga päev. See on kõige lihtsam asi, kuidas lillede eluiga pikendada. Kui vahetate vett piisavalt sageli, ei ole eraldi vaja vaasi lisada lilletoitu, aspiriini või muid lisandeid, et õied pikalt kaunid püsiksid.

Enne lillede vette panemist lõigake vartelt viltuselt ots ära. Nii tekitate veeimamiseks suurema pinna. Võiks uue jupi varrelt ära lõigata iga kord, kui vett vahetate.

Varre lõikamiseks kasutage teravat ja puhast nuga. Kääridega lõikamine vigastab lille vart ja sulgeb selle vee imamiseks. Lillevars lõika umbes 45 kraadise nurga alt – nii saab lill rohkem vett kätte.

Pöörake tähelepanu vaasi puhtusele. Vett vahetades ärge piirduge vaid vaasi loputamisega, vaid puhastage vaas seebi ja kuuma veega, et bakterid vaasi seintel saaks eemaldatud.

Roosid asetage rohkesse sooja vette ning eemaldage vette puutuvad roosilehed kuid mitte okkaid. Võimaluse korral lõigake roosivarsi vee all, nii ei teki varre sisse õhumulle mis võivad roosi eluiga lühendada.

Ärge jätke lehed vee alla. Lehed panevad lillevees bakterid vohama, mistõttu surevad lilled kiiremini ning hakkavad haisema.

Parimad anumad lillede hoidmiseks on klaasvaasid ja keraamilised vaasid, vältige võimalusel metallist vaase.

Hoiduge asetamast lilli otsese kuumuse ja päikesevalguse kätte, kuna soojus kiirendab bakterite levikut vaasis ja seeläbi lühendab lille eluiga. Eelistage pigem jahedamat kohta. Samuti pööra tähelepanu, et lillede peale ei puhuks konditsioneer või ei satuks kimp tuuletõmbuse kätte.

Väldige lillede asetamist sigareti suitsu ja puuviljavaagna lähedusse, kuna viimased eritavad suures koguses eteengaasi, mis kiirendab lillede vananemisprotsessi.

Kommentaarid: