Lasnamäe naistel tekib võimalus kodulähedasteks rinnauuringuteks

0

Alates maikuust pakub Tallinna Eriarstikeskus koostöös Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga (PERH) võimalust naistel tulla rinnavähi sõeluuringutele Lasnamäe Tervisemajas avatud moodsasse rinnakabinetti.

Tallinna Eriarstikeskuse tegevjuhi Grete Siiraku sõnul tulenes otsus kogukonna suurest vajadusest. “Meie kliinikus on suur osakaal naiste tervise teenuste ning sõeluuringu pakkumine tundus järgmine loogiline samm. Statistika järgi on Lasnamäel elavad naised keskmisest vähemaktiivsed mammograafia külastajad, kuid usun, et selle probleemi taga on eelkõige teenuse halb kättesaadavus piirkonnas. Tänu koostööle Regionaalhaiglaga on nüüdsest rinnavähi sõeluuring kättesaadav piirkonna naistele igal ajal,” sõnas Siirak.  

Regionaalhaigla onkoloogilise radioloogia ülemarst dr Liina Karusoo sõnul on oluline igal juhul sõeluuringul osaleda, ka kaebuste puudumisel, sest varases staadiumis rinnavähk ei pruugi endast märku anda, kuid on sõeluuringu mammogrammidel kergesti avastatav.  “96-97% sõeluuringul osalejatest haiguslikke muutusi ei leita ning osalejale on tasuks hingerahu. Kui aga avastatakse algstaadiumis kasvaja, siis selle ravi kestab lühemat aega ja on väga efektiivne võrreldes kaugemale arenenud vormidega. Regionaalhaiglas on interdistsiplinaarne vähikeskus, kus on olemas kõik kaasaegsed ravivõimalused ja töötavad oma ala parimad spetsialistid,” ütles dr Karusoo.

“Kahe meditsiiniasutuse arstide koostöö võimaldab naistel kiiremini ja mugavamalt elupäästva teenuseni jõuda,“ rääkis Tallinna Eriarstikeskuse meditsiinijuht ja pikaajalise kogemusega naistearst-mammoloog dr Kristina Kuhi koostööst Regionaalhaiglaga. 

“Oleme kindlad, et mammograafia toomine inimestele kodu lähedale, parandab oluliselt teenuse kättesaadavust ning Lasnamäe ja lähipiirkondade naiste sõeluuringul osalemist. Lasnamäel on puudunud paikne rinnavähi sõeluuringu asukoht. Usume, et nii suudame varakult avastada ja ennetada rohkem rinnahaiguseid,” lisas dr Karusoo. Patsient saab sõeluuringu mammograafiat teha Lasnamäe Tervisemajas asuvas Tallinna Eriarstikeskuses. Uuringu vastus tuleb aga patsiendile Regionaalhaigla kogenud rinnaradioloogidelt, kus vajadusel jätkatakse uuringutega ja alustatakse raviga. 

Nii Tallinna Eriarstikeskuses kui ka Regionaalhaiglas  on kasutusel mammograafiaseade HOLOGIC 3D, mis on oma valdkonna tipptase.  “Uue masinaga on mammograafia tegemine veelgi mugavam, kiirem ja vähem valulik. Uuringu tegemine võtab aega vaid 5-10 minutit, aga meelerahu saab aastateks,” sõnas dr Kuhi, lisades, et julgustab kõiki naisi kasutama oma võimalust ja õigust sõeluuringus osaleda. 

2024. aastal kutsutakse TASUTA sõeluuringule 1950, 1954,1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 ja 1974 aastatel sündinud naisi. Uuringule saab aja broneerida kas digiregistratuuris, telefoni teel helistades 608 2218 või saates e-kiri info@eriarstikeskus.ee

Kommentaarid: