Lasnamäe Linnaosa Valitsus kutsub tähistama Jüriöö ülestõusu 681. aastapäeva

0

Teisipäeval, 23. aprillil kell 20.00 toimub Jüriöö pargis traditsiooniline Jüriöö ülestõusu 681. aastapäeva tähistamine.

„Traditsiooni kohaselt toimub Jüriöö ülestõusu aastapäeva tähistamine Jüriöö pargis. Park on rajatud Jüriöö ülestõusu Sõjamäe lahingu arvatavasse toimumiskohta. Meie kohustuseks on aga selle nüüdseks ilusa ja väärika koha ajalugu edasi kanda ning mälestada inimesi, kes on nii palju meie jaoks teinud. Kutsun kõiki Lasnamäe linnaosa elanike, kui ka külalisi koos tähistama nii võrd tähtsat aastapäeva meie ajaloos,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko.

Teisipäeval, 23. aprillil algusega kell 20.00 korraldab Lasnamäe Linnaosa Valitsus koostöös MTÜga Jüriöö Park, samanimelises pargis, Jüriöö ülestõusu 681. aastapäeva tähistamise.

Traditsiooni kohaselt ei puudu üritusel tseremoniaalne osa, aukülaliste pidulikud sõnavõtud, vabaduslõke jm. Täpsema ürituse kavaga saab lähiajal tutvuda linnaosa kodulehel www.tallinn.ee/lasnamäe ja sotsiaalmeedias www.facebook.com/Lasnamae.

Jüriöö pargis (Peterburi tee 59) on tähistatud Jüriöö ülestõusu märkimisväärselt kaua. Sellest on kujunenud kena traditsioon tähistada nõnda olulist ajaloolist sündmust, aidates hoida linna elanikel elus mälestust Jüriöö ülestõusust.

Jüriöö ülestõus algas jüriööl, 23. aprillil 1343. aastal Harjumaal ühel mäekünkal asuva maja süütamisega. See andis märku, et kooskõlastatud ülestõus on alanud. Eestlased valisid endi hulgast neli kuningat ja kogunesid 10 000 mehega Tallinna alla. Lasnamäe linnaosale on see ajalooline sündmus oluline just seetõttu, et 13. mail 1343. aastal toimus Lasnamäe veerul Sõjamäe lahing, kus erinevatel hinnangutel kaotas elu umbes 3000 eestlast. Liivi ordu ja eestlaste maleva vahel toimunud lahingupaika hakati rahvasuus nimetama Sõjamäeks, mis praegu on üks linnaosa asum.

Kommentaarid: