Vitamiinid väsimuse vastu 

0

Kes ei oleks kuulnud sügismasendusest ja kevadväsimusest? Tunned, et sul on pidev väsimus ja energiapuudus? Kindlasti on Eestis elades pimedat ja külma aega aastas liiga palju, mistõttu energiatase langeb ja vajad midagi kurnatuse vastu. Lisaks võib ka meeleolu kehvemaks muutuda kui koguaeg on väsimus ja kurnatus. 

Õnneks on olemas vitamiinid väsimuse vastu, mis teevad enesetunde paremaks – näiteks D-vitamiin,  b12 vitamiin jt. Lisaks vitamiinidele, võiks leida endale ka sobiv apteegikosmeetika, mis turgutab ja hellitab lisaks keha väljastpoolt.

Miks valida apteegikosmeetika?

Toodete jõudmisel apteegi müügiletile, on apteek eelnevalt teinud selleks kõik vajaliku, et kontrollida, et tooted oleksid kvaliteetsed, mistõttu on apteegis müüdavad tooted turvalisemad ja kontrollitud rohkem kui mujalt ostes.

Apteegikosmeetikat välja töötades viiakse läbi uuringuid, kuhu panustavad nii meditsiinitöötajaid kui ka teadlased.  Lisaks arvestatakse erinevate terviseseisunditega ja muudetakse tooteid veelgi paremaks. Apteegikosmeetika valik (mis lähtub nahatüübist ja selle probleemidest) on kindlasti  laiem kui tavapoodides, kus müüakse tavalist, kõikidele sobivat kosmeetikat. Apteegikosmeetika on kvaliteetne, kõrge puhtusastmega ning testitud lähteainetega, kusjuures lisaaineid kasutatakse apteegikosmeetika puhul vähe. Kuna mingi osa toodetest, mida nahal kasutame, imenduvad naha kaudu organismi, on oluline see, milline on toote koostis.

Millised vitamiinid väsimuse vastu aitavad?

Vastuseks sellele, et mis vitamiin aitab väsimuse vastu kõige paremini, võib ilmselt vastata nii, et erinevad vitamiinid. Üks soovitatav vitamiin väsimuse vastu on  D vitamiin, mida me vajame eriti palju perioodil septembrist maini, kuid aeg-ajalt oleks soovitatav teha vereanalüüs ja kontrollida D-vitamiini taset veres. Võib juhtuda, et vereanalüüsi tulemusel selgub, et tuleks läbida intensiivsem D-vitamiini kuur. 

Madala energiataseme põhjustajaks võib olla ka B-vitamiini puudus. B12 vitamiini  on organismil vaja vereloomeks ja punaste vererakkude arenguks. B12 vitamiini puuduse sümptomiteks võib olla mh väsimus, jõuetus, koormustaluvuse vähenemine jms. 

Väsimuse vastu aitab ka C-vitamiini võtmine igapäevaselt. Näiteks C vitamiin kibuvitsaga on kergesti tarbitav – vastavalt arsti või apteekri soovitusele võttes paar kuni neli  kapslit päevas, tõstab see C-vitamiini taset. Alati võib ka süüa apelsini ja mandariini, kus leidub samuti C-vitamiini, kuid vitamiinid väsimuse vastu aitavad rohkem kui see vitamiin, mille saame igapäevasest toidust. Vitamiinid väsimuse korral on seega kiirem lahendus kui oodata seda, et toidust see energia tuleks.

Seega väsimuse vastu vitamiinid võivad olla väga mitmesugused. Osasid saab võtta ka kompleksvitamiinidena, siis ei pea erinevaid kapsleid või tablette igapäevaselt nii palju manustama. Kui küsida, kas vitamiinid väsimuse vastu aitavad, siis võib öelda, et ikka aitavad. Samas ei tohiks ära unustada ka tervislikku toitumist, piisavat liikumist (soovitatavalt ka värskes õhus) ning stressi maandavate muude tegevuste tegemist (kohtumised sõpradega, kino ja teater, kontserdid, looduses viibimine jms). Kui on stressirohke periood ja vitamiini on juba võetud, igapäevane kofeiin piiratud, kuid on ikka raske uinuda, siis saab abi rahuliku une tablettidest

Kommentaarid: