Lasnamäel mälestatakse Holokausti ohvreid

0

Esmaspäeval, 29. jaanuaril kell 11.30 mälestatakse Lasnamäel holokausti ohvreid.  Mälestustseremoonia viiakse läbi traditsioonilisel kohal, 1944. aastal Tallinnasse deporteeritud Prantsuse juutide mälestuskivi juures.

„Täna näeme maailmas mitmeid vägivalla puhanguid ning vaatamata sellele, et need toimuvad meist kaugel, ei saa me neist mitmel põhjusel mööda vaadata. Kahjuks on ajaloos olnud hetki, mil jõhkrad sündmused leidsid aset ka Eestis. 1944. aastal juhtunu on üks neist traagilistest näidetest, millest minu hinnangul, peaksime kõik ka täna võimalikult palju rääkima, et vältida tulevikus sarnaste õuduste kordumist ka meie maal,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko. 

„Natside surmalaagri Auschwitzi vangide vabastamise aastapäeval on Eestis, nagu ka paljudes teistes maailma riikides, juba paarkümmend aastat tähistatud rahvusvahelist holokausti mälestuspäeva. Kuid sellega seotud ideoloogia, mis nõuab juutide küsimuse lahendamist juutide otsese füüsilise hävitamise kaudu lihtsalt nende rahvuse tõttu, leiab kahjuks järgijaid tänaseni. Möödunud aasta 7. oktoobril toime pandud kohutav veresaun näitas kogu maailmale, et antisemitism on võimeline kuritegusid toime panema ka tänapäeval. Tuleb teadvustada, et mõttelaad, mis võimaldas holokausti õudustel teoks saada, pole veel ajaloo prügikasti kadunud. Ja meie kohus on seista vastu antisemitismi, mis tahes vormis, avaldumisele,” ütles Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson.

  1. aastal küüditati Tallinna linna ligikaudu 300 Prantsuse juuti, keda toodi Prantsusmaalt Drancy linnast Konvoi nr 73 rongiga. Mõned inimesed saadeti Lasnamäe sõjaväelennuväljale tööle, kuid enamus saabunuid tapeti vanglas. Mälestuskivi Tallinna deporteeritud Prantsuse juutide auks avati Lasnamäel, Narva maantee ja Lavamaa tänava nurgal 2014. aastal. Mälestuskivi püstitati vana lennuvälja põhjaossa.

Holokausti ohvrite rahvusvahelise mälestuspäeva tseremoonial osalevad Iisraeli Suursaatkonna konsul ja I sekretär Moriah Kollender,  Prantsuse Suursaatkonna Eestis suursaadik Emmanuel Mignot, Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson, Eesti pearabi Shmuel Kot, Eesti Juudi Kogukonna tegevdirektor Vadim Rõvlin, Tallinna abilinnapea Vladimir Svet, Tallinna Linnavolikogu liige Aleksandr Zdankevitš ja Lasnamäe valitsuse esindajad eesotsas linnaosavanema Julianna Jurtšenkoga.

Kommentaarid: