Lasnamäe tuletornide teemaline ajaloonäitus avati Linnamäe Maximas

0

Alates tänasest Lasnamäel, Linnamäe tee Maximas ootab külastajaid pop-up näitus Lasnamäe veerul asuvate Tallinna sihi ülemise ja alumise tuletorni ajaloost. Eesti Meremuuseumi ja Lasnamäe Muuseumi projekti koostöös valminud näitus „Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ on külastajatele tasuta. 

„Lasnamäe veerul asuvad tuletornid on mänginud olulist rolli Eesti merendusajaloos ning on tuttavad igale tallinlasele. Mitu Lasnamäe tänavat on saanud oma nimed tänu tuletornidele ning mul on hea meel, et paljudel ajaloohuvilistel avaneb võimalus teha lähemat tutvust Tallinna tuletornide väärika ja põneva ajalooga, kuna avame pop-up näituse uues asukohas,“ ütles Lasnamäe linnaosavanem Julianna Jurtšenko

Tallinna sihi alumine tuletorn ehk Valge majakas on ehitatud 1836. aastal. Tallinna ülemise tuletorni ehk Punase majaka hoone kerkis Lasnamäele mõnevõrra hiljem, 1896. aastal. Pikast teenistusest ja kahest maailmasõjast hoolimata aitavad mõlemad tuletornid jätkuvalt Tallinna lahel navigeerimisel ning töötavad ööpäevaringselt. 

„Pea igas pealinna asumis võib leida Eesti merekultuuri pärleid. Sellised näitused nagu avatav, aitavad neid märgata ja hoida. Mida täpsemalt teame, mis oli meie kodulinnas aastakümnete ning sajandite eest, seda paremini oma kodulinna ka väärtustame. Merenduspärandi hoidmine ja teadvustamine on Tallinnale kui iidsele merelinnale igati kohane tegevus,“ ütles Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Tegemist on pop-up formaadis näitusega, kus saab uudistada mõlema tuletorni mudelit ning uurida olulisemaid verstaposte majakate ajaloost arvukate arhiivifotode ja -dokumentide abil. Tuletornide ajalugu tutvustavad tekstid on saadaval eesti ja vene keeles. 

„Lasnamäe märgutuled. Tallinna tuletornide lugu“ nimeline näitus ootab külastajaid Linnamäe tee Maxima XXX kaubanduskeskuse fuajees. Näitus on tasuta ning jääb avatuks 7. aprillini.

Kommentaarid: