Lasnamäelased soovivad kaasava eelarvega parandada linnaruumi 

0

29. novembril algab rahvahääletus Tallinna kaasava eelarve ideede üle. Lasnamäe elanikud saavad hääletusel valida 15 idee vahel. Enim hääli saanud idee elluviimine algab 2022. aastal.

„Lasnamäe elanikud esitasid aktiivselt oma ideid kaasava eelarve hääletusele. Ekspertidest koosnev komisjon valis lõppvooru 15 ideed, mille teostamine on realistlik ja võimalik kaasava eelarve algatuse eelarveliste võimaluste raames. Kutsun Lasnamäe elanikke üles ideedega tutvuma ning oma lemmikute poolt hääletama,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Ilja Šnitko. 

Hääletusvooru pääsenud ideedega pakutakse korrastada Iru randa, arendada Katleri kogukonnaparki, teha korda Pae järve trepp, lisada linnaossa puuvilja- või suisa botaanikaaed. Lisaks soovitakse lisada linnaruumi rohkem pinke, avalikke tualette, purskkaevi, niiskuskindlaid pistikuid ja avalikult kasutatavaid muusikainstrumente. Samuti pööratakse tähelepanu mänguväljakutele ja spordirajatistele ning soovitakse linnaossa uusi välijõusaale, spordiväljakuid ja ka kettagolfi rada. Linnaruumi ja kultuuri valdkonda jäävad ka ideed rahvaraamatukogu ja tänavakunsti galerii loomisest Lasnamäele.

Kaasav eelarve tähendab seda, et kõik Tallinna elanikud said esitada meelepäraseid ideid, mida linna raha eest võiks rajada. Ühtekokku laekus 389 ettepanekut, millest hääletusele pääses 135 ideed ja neist 15 puudutavad Lasnamäe linnaosa. 

Hääletus kaasava eelarve ideede üle toimub alates 29. novembrist kuni 12. detsembrini 2021. Oluline on meeles pidada, et hääletamiseks peab olema vähemalt 14 aastat vana ning Lasnamäe ideede üle otsustamiseks inimese rahvastikuregistrijärgne elukoht peab olema Lasnamäel. Enim hääli saanud idee saab rahastuse ja hakatakse ellu viima järgneval aastal.  

Hääletamine toimub digitaalselt keskkonna taotlen.tallinn.ee vahendusel, kus saab end autentida nii ID-kaardi, mobiil-ID, smart-ID kui ka välisriigi kasutajana. Paberkandjal saab hääletada Tallinna Linnakantselei teenindusbüroos (Vabaduse väljak 7) ning Lasnamäe linnaosa valitsuses (Pallasti 54) tööaegadel. Lisaks sellele on ajutine hääletuspunkt avatud Lasnamäe Centrumis 8. ja 9. detsembril kl 11-18. Kaasa peab võtma isikut tõendava dokumendi. Iga hääletusel osalev inimene saab hääletada ühe või kahe endale meelepärase idee poolt, kuid ei saa anda kaks häält samale ideele.

Mullu kaasava eelarve hääletusel Lasnamäel osutus kõige populaarsemaks ideeks Mustakivi jalakäijate tunneli remont. Ettevalmistustööde käigus ilmnes, et tunneli renoveerimise aeg kujuneb plaanitust pikemaks, kuna vajalikud tööd ei mahu eelarve piiridesse. Selleks, et tunnel kujuneks sõbralikuks ja turvaliseks linnaruumiks toimuvad tööd mitmes järgus ning lisavahendite kaasamisega. 

Uuri lisa kaasava eelarve kohta: https://www.tallinn.ee/est/kaasaveelarve/ 

 

Kommentaarid: