Lasnamäe ajaloomälestisi tähistatakse infotahvliga

0

Lasnamäel Mustakivi tee ääres paikneb keskajal linnapiiri tähistanud kivi, mille järgi said oma nime asum ja selle kõrval kulgev tee. Ajaloomälestis on nüüdsest tähistatud infotahvliga.

„Lasnamäe ajalugu on mitmetahuline ja põnev ning ulatub sajandite või isegi aastatuhandete taha. Selle tõestuseks on Mustakivi piirikivi, mis on ühtlasi ka muistne lohukivi. Nüüd saab kivi ja piirkonna ajaloo kohta lugeda infotahvlilt. Järgmisel aastal ootab ees kivi lähedal asuvat roheala heakorrastamine ning rajame sinna koerte jalutusväljaku,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Mustakivi piirikivi on nii loodus- kui ka muinsuskaitsealune objekt. Esmalt leidis see kasutust ligi 2000 aastat tagasi viljakuse kultusega seotud lohukivina ning hiljem kasutati Tallinna linna piiride tähistamiseks. Rändrahnu juures paiknes varem endise Kuristiku küla Mustakivi talu. Tänapäeval kannavad seda nime Mustakivi tee ja asum.

„Oleme enam kui aasta vältel Lasnamäe ajalugu tutvustanud Lasnamäe Muuseumi algatuse raames. Korraldasime arvukalt ekskursioone, loenguid, näituse ja paigutasime ajutisi infostende mitme ajaloo seisukohalt olulise objekti asukohale. Mul on hea meel, et Lasnamäe jaoks unikaalne mälestis sai nüüd tähistatud ka statsionaarse stendiga. Peagi kerkib sarnane stend ka teise Lasnamäel asuva lohukivi juurde, mis paikneb Reidi tee lähistel,“ lisas Svet.

Infotahvel paigaldati Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna ja Lasnamäe linnaosa valitsuse koostöös. Infotahvel on varustatud tekstidega eesti, inglise ja vene keeles.

Kommentaarid: