Veel nädala jooksul näeb Linnamäe Maximas näitust Lasnamäe sõjalennuvälja ajaloost

0

Eesti sõjamuuseumi ja Lasnamäe muuseumi koostöös valminud näitus Lasnamäe lennuvälja põnevast ajaloost ootab külastajaid Linnamäe Maxima kaupluse aatriumis juuli lõpuni.

„Oleme saanud palju positiivset tagasisidet pop-up näitusele, mis tutvustab äärmiselt põnevat Lasnamäe lennuvälja ajalugu. Tahame lasnamäelastele ja teistele huvilistele tutvustada meie linnaosa ajaloo seisukohalt huvitavamaid objekte ning seepärast kutsun üles näitust külastama, kuni see veel avatud on. Näituse praegune asukoht ehk Linnamäe Maxima on mõneti märgiline, kuna just siin kulges kunagi Nõukogude ajal laiendatud Lasnamäe lennuvälja lennurada,“ rääkis Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Näitusel näeb arhiivifotosid ja saab teadmisi linnaosa 20. sajandi ajaloo ühe olulisema objekti kohta. Tegevust leidub ka kõige pisimatele ajaloohuvilistele.

Esimene lennuk maandus Lasnamäele juba 1913. aastal, kuid eriti märkimisväärne oli lennuvälja areng iseseisva Eesti kahe kümnendi jooksul. Sel ajal valmis suur linnak, mille mõned hooneid on säilinud tänaseni. Siin koolitati välja kümneid lennundusspetsialiste ning isegi konstrueeriti Eesti oma lennukeid.

Lisaks sõjalennukitele on Lasnamäelt õhku tõusnud ka kauba- ja reisijateveoga tegelenud lennufirmade masinad. Enne Ülemiste lennujaama rajamist lennati nii Helsingi kui Varssavi vahet just Lasnamäelt. Sellest ja paljust muust saab rohkem teada põneval näitusel.

Näitus Linnamäe tee Maxima XXX kaubanduskekuses jääb avatuks juuli lõpuni. Näitus liigub suve lõpupoole Peterburi teel asuvasse T1 kaubanduskeskusesse.

Lasnamäe muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum on kaitseministeeriumi haldusalas tegutsev teemamuuseum, mis tegeleb Eesti ja eestlaste osalusel toimunud sõdade ajaloo uurimise, kogumise, säilitamise ja tutvustamisega.

Kommentaarid: