Jaanipäeval ülesöömist aitavad vältida hapukurk ja köögiviljad

0
Jaanipäeva traditsiooniga käib kaasas grillimine ja rikkalik lihatoodete tarbimine, mis on seedimisele suureks koormaks. Farmatseut jagab näpunäiteid, kuidas ülesöömist vältida, suuremast söömisest tekkinud raskustunnet leevendada ning selgitab, miks võib ülesöömine viia tõsisema tervisemureni.
 
Benu veebiapteegi farmatseut Triin Hirvlaane sõnul on ülesöömise ennetamiseks tähtis oma toitumist jälgida. “Süüa tuleks pigem väiksemaid portsjoneid päeva jooksul, kui suur kogus ühe toidukorraga. Lihatoodete söömisel peaks tähelepanu pöörama sellele, et pool taldrikust peaks olema täidetud köögiviljade või salatiga,” loetleb farmaseut ning lisab, et vältida tuleks ka liigset alkoholi tarbimist ning eelistada toidu kõrvale joomiseks vett, mis aitab toidul kiiremini seedetrakti läbida. 

“Seedimise soodustamiseks on oluline saada piisavalt kiudaineid, mida leidub eelkõige köögiviljades ning probiootilisi baktereid ehk nii-öelda häid baktereid, mille heaks allikaks on hapendatud kurgid. Eksootilistest viljadest  sisaldavad seedimist soodustavaid aineid papaia ning ananass,” jagab Hirvlaan soovitusi, mida kaupluseletilt jaanilauale valida. Lisaks söömisele on tema sõnul seedimise kiirendamiseks oluline vahepeal jalutada või tegeleda mõõduka spordiga, mängida sulgpalli, petanki või muud seltskonna meelisala.

Raskustundele kõhus toovad leevendust vürtsid ja gaasirohud

Kui siiski on söödud rohkem kui vaja, soovitab farmatseut alustuseks teha rahulik jalutuskäik, täis kõhuga magama või ujuma minna ta ei soovita. “Raskustunnet kõhus võib tekitada nii toidu liigne kogus maos kui ka soolestikus. Toit püsib maos 2-4 tundi ja siis liigub see edasi peensoolde,” selgitab Hirvlaan ja lisab, et just seepärast on oluline hoida toidukordadel piisavalt vahet.

Ülesöömisest tingitud kõhuvalu, gaase ja iiveldust aitavad Hirvlaane sõnul leevendada erinevad ürdid ja vürtsid ning toidulisandid ja käsimüügiravimid. “Iivelduse korral võib abi olla ingverist, kõhugaaside puhul piparmündi- või köömneteest ning seedimist aitavad ergutada kurkum, must pipar ja tšilli,” loetleb farmatseut vürtse ja ürte, mida köögikapist ülesöömise sümptomite leevenduseks leida võib.

“Kõhuvalu ja gaaside korral saab apteegist abi simetikooni sisaldavatest käsimüügiravimitest, mis aitavad gaasimulle lagundada,” räägib Hirvlaan ning lisab, et toidu seedimist toetavad ka seedeensüümid, mis sisaldavad lipaasi, amülaasi ja proteaasi. “Tegelikult toodab neid ensüüme inimese pankreas ehk kõhunääre ning need vabanevad söögi ajal peensoolde ning aitavad lõhustada ja seedida toidu erinevaid koostisosi. Lipaas tagab rasvade, amülaas süsivesikute ning proteaas valkude seedimise,” põhjendab ta.

Liigsöömine võib viia tõsise terviserikkeni

Iiveldus, kõhuvalu, gaasid ja raskustunne kõhus on farmatseudi sõnul liigsöömise peamised tagajärjed. “Kui süüa liiga palju, siis suureneb maos maomahla hulk ning võib tekkida toidu tagasiheide ehk toit tuleb koos maomahlaga söögitorru ja see tekitab ebameeldiva kõrvetava tunde,” selgitab Hirvlaan ning lisab, et liigne söömine, eriti soolaste toitude söömine, võib tõsta vererõhku, eriti neil, kel juba on normist kõrgem vererõhk. “Kõrge vererõhk sageli halba enesetunnet ei põhjusta ja nii inimene ei pruugigi aru saada, et vererõhk on liiga kõrgeks tõusnud,” põhjendab ta ning lisab, et kõrgeks tõusnud vererõhust võib inimesele märku anda hoopis peavalu või peapööritus. 

Ülesöömine ja alkoholi tarbimine võib ohtlikuks kombinatsiooniks osutuda. “Ülesöömine ja alkoholi tarbimine mõjutavad veresuhkru taset, mis võib hakata kõikuma ning põhjustada nii kõrget kui ka madalat veresuhkru taset. Alkoholi joomine suurendab insuliini sekretsiooni kehas, mis omakorda langetab veresuhkrut ja kui veresuhkur langeb liiga palju võib tekkida hüpoglükeemia,” hoiatab farmatseut ning lisab, et hüpoglükeemia väljendub segasusseisundi, loiduse, peavalu, oksendamise, südamepekslemise, higistamise ja väga rasketel juhtudel teadvusekaotusena.

Kommentaarid: