Uus jalgrattatee ühendab Kadrioru ja Tondiraba pargid

0

Lasnamäel alustatakse tänavu jalgrattatee ehitamist, mis ühendab Kadrioru ja Tondiraba parke. Uus jalgrattatee muudab jalgrattasõidu mugavamaks nii Kesklinna ja Lasnamäe vahel kui ka pealinna suurima linnaosa piires.

“Uus kergliiklustee võimaldab jalutada, sõita jalgrattaga ja tõukeratastega kogu Lasnamäe rohekoridoris ehk linnaosa piirist Kadrioru pargiga kuni Lasnamäe lõpuni Pirita jõeorgu. Selle tee idaosa on juba välja ehitatud Tondiloo pargis, keskmist ehitatakse Tondiraba parki ja nüüd algavad lääneosa projekteerimistööd. Uus tee ühendab ka risti asetsevad Lindakivi ja Saarepiiga puiesteed ning Pae silla ühtseks süsteemiks, mis laiendab piirkonnas oluliselt liikumis-, kõndimis- ja sportimisvõimalusi,” ütles Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.

Uus jalgrattatee kulgeb Valge tänavalt läbi tühermaa, seejärel paralleelselt Liikuri tänavaga kuni selle ristumiseni Smuuli teega. Jalakäijate ja jalgratturite turvalisuse parandamiseks laiendatakse ülekäigurada Smuuli tee ääres. Edasi läbib väike osa rajast ajutiselt parki Liikuri ja Smuuli tänava ristmikul. Seejärel läheb rada mööda Liikuri tänavat ja Miina Härma staadioni piirkonnas suundub teisele poole teed ja kulgeb elektriliinist põhja poole läbi tühermaa, mis viib ehitatavasse Tondiraba parki.

„Projekteeritakse ka eraldi kalle, mis võimaldab mitte ainult jalgrataste ja elektriliste tõukeratastega mugavalt Valge tänavalt Kadrioru parki liikuda, vaid tagab ka lapsekärudega vanematele ja erivajadustega inimestele ohutu ja mugava laskumise. Sujuva laskumise ja tõusu jaoks on tee kalle 6%. Praegu tegelemeselle projekti elemendi kooskõlastamisega keskkonnaministeeriumi ja Kadrioru pargi administratsiooniga. Peame oluliseks säilitada nõlva väärtuslik maastik,” lisas Svet.

Kogu raja ulatuses hakkavad jalakäijad ja jalgratturid liikuma mööda tee erinevaid osi, et vältida üksteisesegamist ja suurendada ohutust. Kohati lisatakse ka multšiga kaetud jooksurajad, mis asetsevad veidi teistsugust trajektoori mööda. Tee võtab võimalikult palju arvesse olemasolevaid maastikumuutusi. Kogu jalgrattatee ulatuses tulevad puhkealad ja väikesed spordiväljakud. Samuti paigaldatakse valgustus ja lisatakse välimööbel, pingid ja prügikastid ning rataste remondijaamad.

Selle jalgrattatee rajamine on oluline osa Tallinna jalgrattastrateegia elluviimisest. Linnaosa juhid loodavad, et Lasnamäe jalgrattavõrgu arendamine ja parema ühenduse loomine kesklinnaga innustab inimesi aktiivsemalt kasutama alternatiivseid transpordiliike.

Sel kevadel alustati raja projekteerimisega. Esimese lõigu ehitamine algab orienteeruvalt selle aasta varasügisel. Tööd on kavas lõpetada 2022. aasta sügiseks.

Kommentaarid: