Lasnamäe tänavatel süttib tuhandeid jõulutulesid

0

Lasnamäe linnaosa talvine valgustus üllatab sel aastal oma mitmekesisuse ja iluga – lisaks traditsioonilistele uusaastakaunistustele ilmub linnaosa peatänavatele ja väljakutele ka mitmeid uusi valgusinstallatsioone.

“Lasnamäel alustati tänavate, väljakute, parkide ja avalike kohtade kaunistamist juba novembris, et lisada värve ja luua uusaasta eel tõeliselt pidulik meeleolu. Sel erilisel aastal, kui epideemia on takistanud traditsioonilisi pidustusi ja suuri jõuluturge, oleme põhjalikult lähenenud linnaosa kaunistamise küsimusele, et elanikud eri asumitest saaksid nautida talvist imedemaad ja atmosfääri. Sel aastal on Lasnamäe elanike jaoks uuteks vaatamisväärsusteks Lindakivi väljak ja Pae promenaad, kuhu spetsialistid juba lähipäevil alustavad linnaosa peamise piduliku valgustuse paigaldamist, ”ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Juba novembri lõpus süüdati kõigil üle Laagna tee viivatel sildadel jõulupuudekujulised valguselemendid. Esmakordselt kaunistavad erksad rippvanikud silluseid toetavaid betoonist sambaid. Piki piirkonna peateed rajatud lillepeenarde talvitavad roosipõõsaid katavad tuhande tulega mütsid. Lasnamäe teiste teede pidulik kaunistamine on peaaegu valmis – valgusinstallatsioonid on paigaldatud  J. Smuuli tn, Punane tn, Narva mnt teeristini Mustakivi teega ning Mustakivi teele. Uusaasta sümbolid – erineva kujuga tähed ja lumehelbed, süüdati tänavu ka Pikri, Pae, Varraku ja Majaka tänavate valgustuspostidel ning Sikupilli asumi Pallasti tänavale ilmus taas rippvanikutega valgustatud puude allee.

Esimeseks advendiks püstitati ja kaunistati 4 platsil – Lindakivi väljakul, Paasiku mänguväljakul, TeKo kooli (Majaka tn) vastasel haljasalal ja Uus-Pae bussipeatuse juures kõrged jõulupuud, mis tulid meile Anija vallast. Praeguseks on kaunistatud üle tosina puu, mis kasvavad linnaosa erinevates osades – Mahtra ja Katleri tänavatel, Punane – Kalevipoja ja K. Karberi – Kivila tänavate ristmikutel, Pae pargis, Raadiku ja Ümera tänavatel, Läänemere lasteaia ees , suur kuusk Linnämäe tee Maxima XXX poe kõrval ja roheline kaunitar kiriku lähedal Narva maanteel. Lähipäevil pannakse särama puud Valge tänaval, Tondiraba jäähalli juures ja Asunduse pargis. Tondiloo pargi künkale ilmub pühadeks uus installatsioon – suur hõõguv lumememm.

Peamine Lasnamäe jõulupuu asub linnaosa keskosas, Lindakivi väljakul. Selle kaunistus erineb eelmisest aastast. Lisaks sini-valgetele tuledele kaunistatakse oksi mahukate sädelevate kujukestega. Rippuvad valgusketid hajuvad puu otsast kaunilt erinevatesse suundadesse, millest saab omamoodi “katus” väljaku kohal. Ümber kujundatakse ka Kultuurikeskuse Lindakivi hoone fassaad, mille katuselt langeb  alla soe valge LED-valgustus. Sel aastal on Lindakivi väljak pidulike ürituste peamine koht.

Esimest korda pannakse kaunid jõulukaunistused Pae promenaadile. Lasnamäelastele juba tuttav kooniline 11-meetrine jõulupuu ilmub promenaadi kahe kaubanduskeskuse vahelisele alale. Selle paigaldamine algab  lähipäevil. Omapäraselt kaunistatakse jalakäijate ala tänavavalgustuse postid – tuledes väikesed elavad jõulupuud riputatakse laternatele, suurte lumehelveste valguskujude all. Osa pühade-eelsetest kultuuriüritustest, mida linnaosavalitsus nüüd aktiivselt ette valmistab, on kavas korraldada ka Pae promenaadil.

Linnaosa piduliku valgustuse valmistasid ette Lasnamäe Linnaosa Valitsus ning Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet. Kogu uusaasta valgustus on plaanis paigaldada enne 13. detsembrit.

Kommentaarid: