Eakad saavad aasta lõpuni küberturvalisuse nõu infoliinilt

0
 

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) keskendub koos partneritega küberteadlikkuse tõstmisele venekeelsete vanemaealiste seas, kes ei ole internetiohtudest nii hästi informeeritud. 

Novembris ja detsembris on võimalik vene keelt rääkivatel elanikel küsida küberturvalisuse nõu spetsiaalselt infoliinilt. RIA on samuti täiendanud itvaatlik.ee lehekülge venekeelsete juhendmaterjalidega ning koolitab kohalikke raamatukogusid, kust saab küberturvalisuse küsimustes igal ajal abi. 

„Koroonaviiruse levikust tingitud piirangud on loonud olukorra, kus senisest enam suhtlemist ja asjaajamist toimub veebis. Paraku tähendab see ka palju rohkem võimalusi langeda internetiohtude ohvriks. Meie eesmärgiks on jagada praktilisi nõuandeid, kuidas end küberohtude eest hoida, ning pakkuda raamatukogude kaudu vanemaealistele nõustamist nii kohapeal kui ka telefoni teel,“ ütles RIA küberturvalisuse teenistuse juht Lauri Aasmann
  
„Praegune aeg on ilmestanud aina rohkem, kui palju seeniore jääb koduseinte vahel üksinda. Samas on eakad järjest rohkem huvitatud tuttavaks saamisest tehnoloogiliste vahenditega – eriti just suhtluskanalitega –, et pääseda lähemale nii oma pereliikmetele, sõpradele kui ka informatsioonile. Seda enam on vaja seenioride teadlikkust tõsta ka küberturvalisuse teemadel, et online-maailmas saadaks ikka rohkem kasu kui kahju,” lausus Telia Eesti PR projektijuht Karl Gustav Adamsoo
    
„Julgustame igaühte, iseäranis seenioreid küsima abi oma kohalikust raamatukogust ja kokku leppima individuaalse nõustamise. Raamatukogu töötajad on koolitatud aitama erinevatel teemadel: paroolid, tarkvara uuendused, viirusetõrje jne. Kiirete küsimustega aitame ka iganädalasel infoliinil,” ütles Tallinna Keskraamatukogu kultuurilise mitmekesisuse peaspetsialist Nadežda Geryak
  
Kuna viiruse levik piirab võimalust raamatukogudes kohapeal käia, siis on novembris ja detsembris avatud ka küberturvalisuse teemaline infoliin vanemaealistele. Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse osakonna telefonil annavad Telia vabatahtlikud igal kolmapäeval nõu levinumate internetiturvalisuse murede korral. Infoliinile numbril 683 0962 saab novembris ja detsembris helistada kolmapäeviti kell 13.00-15.00.
  
Kodulehelt www.itvaatlik.ee/eraisik/ru leiab venekeelsed õppevideod ja lihtsad nõuanded, kuidas turvaliselt internetti kasutada. 
  
Kampaania koostööpartnerid on Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing, Tallinna Keskraamatukogu, Tartu Ülikooli väärikate ülikool, Telia ja turunduskommunikatsiooni agentuur Havas.  
  
Teavitustegevusi rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine“ (Euroopa Regionaalarengu Fond). 

Kommentaarid: