Pae parki tuleb pihlaka allee

0

Lasnamäe Pae pargis toimuvad haljastus- ja istutustööd, mille käigus asendatakse puude kasvutingimuste parandamiseks mullakiht ja istutatakse 67 uut istikut.

“Mida aeg edasi, seda rohkem hakkas silma, et Pae pargi põhjaosa ülemise platoo puud on lootusetult kidurad ja isegi hävimas. Mulla analüüsi tulemusel selgus, , et mõnes kohas pole puude täielikuks kasvuks piisavalt head pinnast, ”selgitas vanem Lasnamäe Vladimir Svet. “Platool kasvavad pihlakad otsustati istutada ümber pargi teistesse osadesse ja asendada mullakiht uute istikute istutamiseks,” ütles vanem.

Kõik ülemisel platool kasvavad terved pihlakad (Sorbus intermedia) säilitatakse ja siirdatakse soodsamatesse paikadesse, rikkumata Pae pargi üldilmet. Platoo ülemine osa puhastatakse täielikult, lisaks asendatakse kruus ja pinnasekate. Töö käigus kaevatakse toitaineterikka mullaga sügavad istutusaugud pargi ülemisele platoole, kuhu pärast istutatakse 29 uue tömbilehist viirpuu (Crataegus laevigata Paul’s Scarlet) istikut.

Samuti uuendatakse Pae pargi põhjaosa ülemise ja alumise platoo vahel jääv pihlakaallee. Hooldamisest ja kastmisest hoolimata osutus puude kasv ja areng väga aeglaseks või peetus üldse. Selle tagajärjel muutusid nõrgenenud puud külmade ja kahjurite suhtes ebastabiilseks, mis viis mõned istikud hävimiseni. Siit istutatakse ümber 8 tervet puud ning need puud, mida pole võimalik päästa, asendatakse uutega. Kokku istutatakse alleele 38 uut Sorbus intermedia pihlaka seemikut.

Haljastustööd Pae pargis lõpevad sügisel 2020.

Kommentaarid: