Lasnamäe Päevad kutsuvad tasuta ekskursioonidele

0

Augusti viimasel nädalal toimub Lasnamäe Päevade raames tasuta eestikeelsete ekskursioonide sari linnaosa asumites.

„Meie jaoks on oluline, et Lasnamäe Päevadel poleks mitte ainult meelelahutuslik osa, vaid nad avaksid ka piirkonna elanikele ja külalistele ukse Lasnamäe ajalukku. Seetõttu korraldame Lasnamäe muuseumi projekti raames mitmeid tasuta ekskursioone, mis võimaldavad mitte ainult tundma õppida Lasnamäe ajalugu, vaid külastada ka kohti, mis on tavaliselt kodanikele suletud: nagu vana staabihoone Valgel tänaval ja Väo karjäär. Kutsume kõiki oma kodupaiga ajaloohuvilisi liituma meie jalutuskäikudega ja pöörama tähelepanu sellele, mida me tavaliselt linnas ringiliikumisel ei märka, “ütles Lasnamäe vanem Vladimir Svet.

Teisipäeval, 25. augustil kell 12.00 saavad kõik külastada suurima paekivikillustiku tootva tehast Väo karjääris. Ekskursiooni käigus tutvustatakse Eesti vanima ehitusmaterjalide tehase tööd. Eelregistreerimine on vajalik telefonil 645 7721.

Samal päeval kell 18.30 kohtume A. Weizenbergi ja Valge tn ristmikul, et minna retkele Uuslinna ja Kurepõllu asumitesse. Jalutuskäigu ajal heidame pilgu Valge, Punase ja Lasnamäe tänava ajaloolistele trassidele, Peetri kanalile ja paekivimurdudele, Valgele, aga natuke ka Punasele tuletornile. Käime läbi Uuslinna peavahihoone juurest ja raadiojaama antennimasti ankrukivi juurest. Ekskursiooni viib läbi arhitektuuriajaloolane Robert Treufeldt.

Kolmapäeval, 26. augustil kell 18.30 kohtume Saarepiiga sillal Laagna poe juures, et alustada retke Laagna asumis. Ekskursiooni käigus tutvume linnaosa 70– 80ndate planeeringuga ja arhitektuuriliste lahendustega; räägime Laagna tee ehitusest; saame teada, miks said linnaosa sillad just need nimetused; meenutame, milliseid filme näidati kinos Lindakivi ning kus, saates ajateenijaid teenistusse, nutsid tüdrukud „silmad peast“. Ekskursiooni juhendab retkejuht Peeter Pihlak.

Neljapäeval, 27. augustil kell 18.30 kohtume Vana-Narva mnt ja Paevälja pst ristmikul. Ekskursiooni käigus külastame meteoriidijälje kohta Tondirabas; tutvume Katleri mõisa ajalooga; kuuleme Paevälja lennuvälja saatusest ja räägime Mäe tänava ajaloolistest hoonetest. Ekskursiooni viib läbi arhitektuuriajaloolane Robert Treufeldt.

Reedel, 28. augustil kell 18.30 kohtume Lasnamäe Linnaosa Valitsuse hoone ees asuvas parklas (Pallasti tn 54), et asuda teele Majaka ja Sikupilli piirkonda. Ekskursiooni käigus tutvume selle Lasnamäe osa mitmekülgse arhitektuuriga – lihtsatest puumajadest funktsionalismi ja stalinliku arhitektuurini. Ekskursiooni viib läbi retkejuht Peeter Pihlak. Need, keda, huvitab rohkem tööstusteema, saavad samal päeval kell 18.30 külastada Ülemiste City tehnolinnakut. Retkel osalejad kuulevad sellel alal asuvate strateegiliselt oluliste linnaobjektide ajaloost ja sellest, kuidas Ülemiste tootmiskeskusest kujunes IT-sfääri „räniorg“. Kohtumispaik on Suur-Sõjamäe 10a asuva hoone ees.

Lasnamäe muuseumi projekti ekskursioonide tsükkel lõppeb laupäeval, 29. augustil. Kell 12.00 kohtume Priisle poe juures, et laupäevasel hommikul teha tiir ümber Seli ja Priisle asumi. Jalutuskäigu ajal otsime üles, kus asub keskaegne linna piirikivi; tutvume siin kunagi asunud külade ja Väo mõisa ajalooga; saame teada, kust pärinevad Priisle, Seli ja teised kohanimed ning mida õppisid lapsed Nehatu valla algkoolis. Ekskursiooni viib läbi retkejuht Peeter Pihlak. Samal päeval saab külastada ka endist staabi hoonet, mis on säilinud tänapäevani. Kohtume kell 14.00 Valge tn 6a/1 staabi hoone ees.

Soovitame riietuda vastavalt ilmastikuoludele ja valida jalutuskäiguks sobivad jalatsid.

Lisateavet Lasnamäe Päevade programmi kohta leiate Lasnamäe Linnaosa Valitsuse Facebooki lehelt. Lasnamäe muuseumi programm on Lasnamäe Linnaosa Valitsuse algatus, mille eesmärk on populariseerida ja tutvustada Lasnamäe ajalugu.

Kommentaarid: