Zara kaupluste sulgemine ei puuduta Eestit

0

Hispaania firma Inditex plaanid sulgeda kogu maailmas üle 1000 rõivapoe ei puuduta Eestit. Möödunud nädalal selgus, et firma on sunnitud COVID-19 pandeemia ajal tugevasti langenud müügitulemuste ja tulevikus internetikaubandusele keskendumise soovi tõttu võrgustiku töö ümber korraldama.

Ajalehe The Guardian andmetel suletakse 1000 kuni 1200 Zara väikepoodi, mis paiknevad peamiselt Aasias ja Euroopas. Praegu on kaupluste üldarv 7412, kuid pärast sulgemisi ja reorganiseerimist jääb neist alles 6700-6900, sealjuures avatakse ka 450 uut kauplust.

Firma Apranga Group, kes Zara kauplusi Eestis opereerib, kinnitas portaalile Lasanaleht.ee, et paljude rõiva- ja aksessuaaride lemmikbränd jätkab kõigis Balti riikides oma tööd vanaviisi.

„Apranga Groupi ja Inditexi koostöö põhineb frantsiisilepingutel, seega kaupluste arendamise ja juhtimisega tegeleb Balti riikides Apranga Group. Inditex Groupi plaan sulgeda osa kauplusi ei peegeldu otseselt Balti riikide kauplustes,“ teatas Apranga Groupi peadirektor Rimantas Perveneckas.

„Avatuks jäävad kõik kauplused, neist üheksa Eestis (kolm Zara, kaks Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius ja Zara Home). Tulevikus tehakse otsused sõltuvalt kaupluste tulemustest, renditingimustest ja võimalustest saada soodsamaid rendihindu,“ lisas Perveneckas.

Inditex Groupi müügitulemused kukkusid veebruaris-aprillis 44% (3,3 mlrd. EUR) ja puhaskahjum oli 409 mln. EUR. 8. juuni seisuga jäi suletuks veerand Zara kauplustest.

Pilt: Zara esinduskauplus Lasnamäel asuvas Ülemiste keskuses

Seevastu kasvasid võrgustiku müügitulemused internetis samal ajavahemikul 50%, aga aprillis 95%, mis tõukas holdingfirma mõttele keskenduda tulevikus online-müügile. Internetimüügi osakaalu kavatsetakse 2022. aastaks suurendada 25 protsendini võrreldes 14 protsendiga 2019. aastal. Uue kontseptsiooni kohaselt hakkavad suured Zara kauplused tulevikus olema internetimüügi jaotuskeskused.

Amancio Ortega, firma Inditex asutaja, kavatseb investeerida online-kaubandusse 2022 aastani 1 mlrd EUR ja seejärel veel 1,7 mlrd. EUR kaupluste integreerimiseks online-keskkonda kaupade kiiremaks kohaletoimetamiseks ja võimaluseks jälgida kaupu reaalajas.

Inditex Groupi kontserni kuuluvad ka moebrändid Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius ja Uterqüe.

Eestis on Zara kauplused pealinna Ülemiste ja Viru keskustes, aga ka Tartus Kvartali keskuses.

Kommentaarid: