Infoks aednikele: loomaaed pakub kompostmulda elevandi ja teiste loomade sõnnikust

0

Väärtuslik kompostmuld valmib spetsiaalses Tallinna loomaaia territooriumil asuvas kompostimiskeskuses. Tänu kompostimiskeskusele vähenes loomaaia jäätmete vedu prügimäele 90 protsenti.

Tallinna loomaaiast kogutakse kokku ja tuuakse kompostimiskeskusesse igapäevaselt 30–40 kantmeetrit sõnnikut, toidujäätmeid ja allapanumaterjali. Sellest ainuüksi 9 kantmeetrit annab paksunahaliste maja, kus elavad kolm elevanti, kolm ninasarvikut ja kaks kääbusjõehobu. Paksunahalistest suurim ehk elevant sööb köögivilju, puuvilju, heina, võrseid, suuri oksi ja isegi jõulukuuski, mida inimesed kolmekuningapäeva järel loomaaeda toovad.

Taimetoitlaste sõnnik, taimsed söödajäätmed, peened oksad ja allapanuks kasutatud põhk viiakse kompostimiskeskusesse, kus see segatakse ja ühtlaseks massiks peenestatakse. Põhjaliku segamise järel viiakse jäätmed konteineriga majakese kõrvale platsile, kus need ladustatakse kahe-kolme meetri kõrgustes aunades, mida traktoritega vastavalt vajadusele aeg-ajalt ümber tõstetakse, et sõnnik õhu ja mikroobide toel kiiremini kompostiks muutuks. Tegemist on aeroobse aunkomposteerimisega.

Kompostimisprotsess toorest sõnnikust kuni valmistoodanguni kestab aasta aega. Aastaga saab pruunikast massist toitaineterikas kompostmuld, mida kasutatakse loomaaia territooriumi haljastuses ja põllurammuna köögiviljade kasvatamiseks loomaaia loomadele.

Umbes pool loomaaia kompostimiskeskuses valmivast kompostmullast, mida loomaaed ise ei vaja, müüakse huvilistele väljaspool loomaaeda. Kompostmulda on võimalik kasutada haljastuses kasvualusena, väetisena ja mullaparandajana. Muld on aluselise pH-ga, seega sobib see hästi ka murust sambla tõrjumiseks.

Kompostmuld on sõelumata ja seda on soovitav kasutada mullaga segatuna. Kompostmulla hind on 25 €/m3 ja miinimumkogus ühel tellimusel on 3 m3. Tellimine ja lisainformatsioon: E–R kell 8.00–16.30 Dmitri Pšenitšnõi, tel: 512 6932

Kommentaarid: