Koroonaviirus: Terviseameti soovitused

0

Kolmapäeva õhtul avastati Eestis esimene koroonaviirusesse nakatunu, kes tuli Eestisse bussiga Riiast, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. Nakatanu Tallinnas ringi ei liikunud, sest kutsus endale ise kiirabi bussijaama vastu, küll aga tegeletakse temaga bussis kokkupuutunud inimeste väljaselgitamisega.

Tulenevalt epidemioloogilisest olukorrast maailmas, edastame Terviseameti ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitused:

Peske tihti käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit. Käte kuivatamiseks kasutage paberrätikut või automaatkuivatit. Juhendi selle kohta, kuidas õigesti käsi pesta leiate siit.

Jälgige, et püsiksite aevastavast või köhivast inimesest vähemalt ühe meetri kaugusel, et vältida võimalikku nakatumist.

Jälgige hingamisteede hügieeni! Kui aevastate või köhite, siis katke oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Kui teil salvrätikut ei ole, kasutage oma varrukat, mitte paljast kätt. Peale salvrätiku kasutamist visake see kohe prügikasti ja peske käed.

Vältige silmade, nina ja suu katsumist, et võimalik viirus teile edasi ei kanduks. Teie käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruste poolt saastatud.

Tuulutage ruume regulaarselt, soovitavalt igas tunnis 10 minutit. 

Pöörduge koheselt arsti poole kui teil on palavik, köha või hingamisteede vaevused. Halva enesetunde korral jääge kindlasti koju.

Kuidas käituda, kui tulen reisilt?

Kui olete viibinud koroonaviiruse levikupiirkonnas (Hiinas ja Põhja-Itaalias, eriti Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte piirkonnas, Iraanis, Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas), siis püsige võimaluse korral 14 päeva peale reisi kodus. Jälgige oma tervist ja palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimise korral kontakteeruge telefoni teel koheselt arstiga.

Koroonaviiruse haigus COVID-19 iseloomustus ja korduma kippuvad küsimused koos vastustega on Terviseameti kodulehel https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus ja WHO veebilehel https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public.

 

Kommentaarid: