Lasnamäe saab olümpiaujula

0

Lisaks 50-meetrisele tõstetava põhjaga basseinile hõlmaks hoone ka spaad, pallimängude saali ja vehklemissaali.

Hoone tuleb juba mõni aasta tagasi kerkinud Tondiraba jäähalli kõrvale, kuhu linn on hiljuti rajanud ka kergliiklusrajad, ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart. “Meil ei olegi praegu võimalik korraldada Tallinnas rahvusvahelisi võistlusi, sest linnas pole ainsatki 50 meetri pikkuse rajaga ujulat. Selle hoone valmimine annab võistlusteks suurepärased võimalused,” lisas abilinnapea.

Linna spordi- ja noorsooameti juht Rein Ilves ütles, et tema unistustes ja ettekujutustes on üks korralik linna ujula koos kõigi sinna juurde kuuluvate ruumidega ja sportimisvõimalustega juba pikemat aega olnud: “Nüüd on hakatud sellist maja lõpuks ehitama, muu hulgas tuleb seal basseini tõstetav põrand. Võistluste puhul näiteks on see tingimus, et basseini sügavus peab olema kolm meetrit ja selle põhi ühtlane, aga last ju kolmemeetrises vees ujuma ei õpeta.”

Rohkem kui teretulnud

Ujulasse peaks tulema kümne rajaga 50-meetrine bassein ja nelja rajaga 25-meetrine. “See on mõeldud rahvusvaheliste võistluste korraldamisel soojendusbasseiniks,” selgitas Ilves. “Väikest basseini on võimalik kasutada ka vesiaeroobikaks või laste ujuma õpetamiseks. Nii saame lõpuks ometi hakata Tallinnas korraldama ka suuremaid ja tähtsamaid võistlusi.”

Tegemist ei ole ainult ujulaga, vaid mitmeotstarbelise spordihoonega, kus saavad olema ka pallimängude saal ja vehklemissaal. “Lisaks on lähteülesandesse sisse kirjutatud linlastele lõõgastust pakkuma hakkav spaa,” lausus Ilves.

Ujumisliidu president Karol Kovanen avaldas plaanitava ujula üle rõõmu: “Kui me räägime tippspordist, siis planeeritav Tondiraba ujulakompleks on rohkem kui teretulnud.”

Kalev Spa remondis

Kovanen nentis, et seni oli ainus 50-meetrine bassein Põhja-Eestis Kalev Spas, mis on aga erakätes. “Nüüd, kui see paik läks remonti – ja see venib kavandatust pikemaks –, on meil tippujumise seisukohast liialdamata öeldes ujulatega kriis. Kui tavainimesele pole oluline, kas bassein on 25- või 50-meetrine, siis tippujumise, võistlusujumise seisukohast on tegu kahe eri alaga. Ujumise tulemuslikkus ja riiklik rahastus sõltub 50 meetri basseinis saavutatud tulemustest, olümpiadistantsidel ujutud tulemustest. 25-meetristes basseinides tehtud treeningutega on väga raske pikka basseini tulemust ujuma minna.”

Ilvese sõnul on uue hoone detailplaneering läbinud linnaosas avalikustamise ja varsti esitatakse see linnavolikogule kehtestamiseks. “Kuni volikogu pole oma kinnitust andnud, pole asi veel sada protsenti kindel, aga minu nägemust mööda on see küll hea planeering. Meie linn ja meie sportlased saaksid tõelise kingituse, kui see spordirajatis ja spaakeskus kavandatud kujul valmis saaks,” ütles Ilves.

Kommentaarid: